Grzyby w occie ze Starej Rzeki

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Dobre były; można je było obsmażyć na maśle lub dodać do zupy/sosu. Jeszcze mam w piwnicy kilka słoików, bo w ubiegłym roku pięknie obrodziły.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
0
0
No ja też robiłam z tego przepisu i mam do tej pory w piwnicy parę słoików.
U nas to ja jestem wielbicielką grzybów i mi zawsze rydze smakują
icon_smile.gif
 

Iva

Member
Wrz 13, 2004
9,428
0
0
Trzeba pasteryzowac? Zawsze robilam z książki kucharskiej kuchnia polska i tam nie każą pasteryzowac...
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Ja zawsze pasteryzuję, bo przechowuję przetwory w ciepłym mieszkaniu. A grzyby przecież zawierają sporo białka i mogą łatwo ulec zepsuciu, nawet pomimo obecności octu.
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,079
976
113
Mam taką książeczkę "Potrawy z grzybów" Macieja Kuronia, kupioną dawno temu jako dodatek do "GW". I tam jest rada, żeby jednak grzyby pasteryzować, bo niepasteryzowane po pewnym czasie mimo octu się kiszą, co objawia się większą ostrością. Poza tym autor radzi gorące grzyby zalewać gorącą zalewą, a takie, który już wystygły, zimną. I w tym drugim przypadku koniecznie pasteryzować (te zalewane gorącą niekoniecznie trzeba, ale podobno lepiej jednak pasteryzować).
Ja w każdym razie pasteryzuję i nawet te grzyby, które mam z 2012 roku, bo się gdzieś w czeluściach szafy zapodziały, nadal są dobre w smaku, ten sam stopień ostrości, jak zeszłoroczne.
 

Margot

Well-known member
Contributor
Cze 24, 2005
16,333
156
63
Grzyby, mięso( jak robiłam mamie taki pasztet w słoiku- to 3 razy co 24h) i warzywa co maja sporo białka tez zawsze pasteryzuję, tak jest bezpieczniej
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
No to zaleję zimną. Posłucham Kuronia i Was
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
573
113
Osiem niedużych słoiczków rydzów się właśnie pasteryzuje.
mniam.gif


EDIT:
Do rydzów dołączyło dziesięć słoiczków podgrzybków.
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
Jutro zbiorę 15 sztuk dorodnych pieczarek, które rosną na skraju podwórka. Jeszcze nie wiem co z nich zrobię. A może w occie? Co prawda, nigdy pieczarek tak nie robiłam. Te są młode i mięsiste.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

h-elen

Well-known member
Contributor
Lut 16, 2008
8,238
489
83
Maria z Łeby @ 16 Oct 2020 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1667249h-elen, Twoje podwórko a szczególnie ten skraj to obiekt godny pozazdroszczenia.
Parę dni temu, tuz przy domu zebrałam opieńki miodowe.
A to część pieczarkowego poletka. Nie zauważyłam, że grzyby rosną i kosiarką przejechałam po jednym.
20201017_123304.jpg

Mario, mogę Ci zdradzić dlaczego tam grzyby rosną... Za miedzą koń mieszka a po drugie, nie jest to wychuchany trawnik a zachwaszczone wiejskie podwórko
icon_mrgreen.gif
 

Załączniki

  • 20201017_123304.jpg
    20201017_123304.jpg
    381.6 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

janie

Well-known member
Contributor
Paź 23, 2004
2,659
157
63
Podgrzybki właśnie się pasteryzują. Tylko, że bez czosnku, wolę z cebulką.