- Maj 17, 2008
- 1,039
- 0
- 36
Gugelhupf
przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia zydowska" C. Hyman
forma na babke o srednicy 24 cm
Skladniki:
100 g slupkow migdalowych (migdaly wyszly, wiec upieklam bez)
450 g maki
szczypta soli
1/2 lyzki suchych drozdzy lub 15 g swiezych* (uzylam swiezych)
1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
175 g bardzo drobnego cukru
200 ml letniego mleka
225 g miekkiego masla
3 jajka
150 g rodzynek, zamoczonych w wodzie albo kirszu**
cukier puder do posypania
- forme wysmarowac maslem, wysypac na dno troche migdalow
- make wymieszac z sola, przesiac przez sito
- make, drozdze, cukier i ekstrakt waniliowy wsypac do miski, wymieszac
- dodac letnie mleko, maslo i jajka, ubijac 2 minuty
- dodac rodzynki i reszte migladow, dobrze wymieszac
- ciasto przelac do formy (powinno siegac polowy formy), przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci
- piekarnik nagrzac do 180C
- piec 30- 40 minut
- studzic w formie przez 30 minut
- przelozyc na kratke
- podawac posypane cukrem pudrem
* moje drozdze nie byly super swieze, wiec zrobilam rozczyn z mleka, lyzki maki i lyzeczki cukru, zeby nie marnowac skladnikow
** rodzynki po zwazeniu namoczylam w wisniowce, bo w niedziele sklepy zamkniete i nie moglam nabyc kirszu
***a poza tym, to jak zwykle maki nie chcialo mi sie przesiewac, ciasto ma konsystencje smietany i ubijalam je lyzka, ale mikser na pewno nie zaszkodzi
Smacznego!
nastepnym razem, jak bede robila babka, moze bedzie lepsze zdjecie
przepis pochodzi z ksiazki "Kuchnia zydowska" C. Hyman
forma na babke o srednicy 24 cm
Skladniki:
100 g slupkow migdalowych (migdaly wyszly, wiec upieklam bez)
450 g maki
szczypta soli
1/2 lyzki suchych drozdzy lub 15 g swiezych* (uzylam swiezych)
1/2 lyzeczki ekstraktu waniliowego
175 g bardzo drobnego cukru
200 ml letniego mleka
225 g miekkiego masla
3 jajka
150 g rodzynek, zamoczonych w wodzie albo kirszu**
cukier puder do posypania
- forme wysmarowac maslem, wysypac na dno troche migdalow
- make wymieszac z sola, przesiac przez sito
- make, drozdze, cukier i ekstrakt waniliowy wsypac do miski, wymieszac
- dodac letnie mleko, maslo i jajka, ubijac 2 minuty
- dodac rodzynki i reszte migladow, dobrze wymieszac
- ciasto przelac do formy (powinno siegac polowy formy), przykryc folia spozywcza i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci
- piekarnik nagrzac do 180C
- piec 30- 40 minut
- studzic w formie przez 30 minut
- przelozyc na kratke
- podawac posypane cukrem pudrem
* moje drozdze nie byly super swieze, wiec zrobilam rozczyn z mleka, lyzki maki i lyzeczki cukru, zeby nie marnowac skladnikow
** rodzynki po zwazeniu namoczylam w wisniowce, bo w niedziele sklepy zamkniete i nie moglam nabyc kirszu
***a poza tym, to jak zwykle maki nie chcialo mi sie przesiewac, ciasto ma konsystencje smietany i ubijalam je lyzka, ale mikser na pewno nie zaszkodzi

Smacznego!

nastepnym razem, jak bede robila babka, moze bedzie lepsze zdjecie

Ostatnią edycję dokonał moderator: