IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

22 Stron V   1 2 3 > »   
Reply to this topicStart new topic
> Pandoro di Verona, niezwykła baba drożdżowa z Werony
Joanna
post 9 Apr 2007, 16:54
Post #1


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.459
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Pandoro di Verona

Niezwykle puszysta, wyjątkowa w smaku bożonarodzeniowa baba drożdżowa rodem z Werony.
W oryginale pieczona w charakterystycznej formie (mającej w przekroju kształt gwiazdy).
U mnie będzie robić za gwiazdę wielkanocnego śniadania.


Przepis podała na Izbushce Bella:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17185#post17185

Wszystkie potrzebne składniki:

450 g mąki manitoba (lub innej wysokoglutenowej mąki pszennej)
135 g cukru
170 g masła
4 jajka
18 g świeżych drożdży
woda
1 łyżeczka soli
1 strąk wanilii
masło + cukier do formy
cukier puder do posypania

Starter:
15 g świeżych drożdży
60 g ciepłej wody
50 g mąki
1 łyżka cukru (około 10 g)
1 żółtko
W rondelku wymieszać wszystkie składniki za pomocą trzepaczki (rózgi). Ciasto ma być rzadkie, bez grudek, o jednorodnej konsystencji.

Załączony plik  pandoro_zaczyn.jpg ( 19.95K ) Suma pobrań: 60


Odstawić je odkryte na godzinę w ciepłe miejsce, dopóki nie podwoi objętości.

Załączony plik  starter_wyro_ni_ty1.jpg ( 17.67K ) Suma pobrań: 38
Załączony plik  starter_wyro_ni_ty2.jpg ( 18.27K ) Suma pobrań: 15



I etap:
Do startera dodać:
200 g mąki*
3 g drożdży ( rozpuszczonych w 2 łyżkach wody)
25 g cukru
30 g masła
1 jajko

Wyrabiać ciasto najpierw w rondlu, potem – na stolnicy, dodając masło i mieszając do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przełożyć do rondla, zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.

Załączony plik  etapI1.jpg ( 21.89K ) Suma pobrań: 18
Załączony plik  etapI2.jpg ( 14.12K ) Suma pobrań: 12


Załączony plik  etapI3.jpg ( 17.26K ) Suma pobrań: 7
Załączony plik  po_pierwszym_wyrastaniu.jpg ( 15.04K ) Suma pobrań: 18


II etap:
Oprócz ciasta z I etapu potrzeba:
200 g mąki
100 g cukru
2 jajka
1 łyżeczkę soli
zawartość strączka wanilii ( lub cukier waniliowy)
140 g masła w pokojowej temperaturze

Najpierw do ciasta z I etapu dodać jajka, cukier, mąkę, sól i wanilię. Wyrabiać ciasto 10 – 15 minut do uzyskania jednorodnej konsystencji. Włożyć je do rondla i odstawić do wyrośnięcia na 1 – 1,5 godziny ( do podwojenia objętości).

Załączony plik  etap_II.jpg ( 17.12K ) Suma pobrań: 13
Załączony plik  po_drugim_wyrastaniu.jpg ( 14.35K ) Suma pobrań: 9


Następnie wstawić do lodówki na 30 – 40 minut.
Po tym czasie wyłożyć je na stolnicę i lekko wyrobić. Uformować z niego kwadrat.
Na wierzchu położyć masło, założyć boki jak kopertę i przewałkować.

Załączony plik  kwadrat_z_mas_em.jpg ( 12.74K ) Suma pobrań: 28
Załączony plik  koperta.jpg ( 13.4K ) Suma pobrań: 16


Załączony plik  wa_kowanie.jpg ( 13.26K ) Suma pobrań: 11


Potrójnie złożyć.

Załączony plik  sk_adanie_1.jpg ( 13.9K ) Suma pobrań: 15
Załączony plik  sk_adanie_2.jpg ( 12.32K ) Suma pobrań: 14


Załączony plik  sk_adanie_3.jpg ( 14.26K ) Suma pobrań: 12


Włożyć do lodówki na około 20 minut.

WAŁKOWANIE I CHŁODZENIE POWTÓRZYĆ JESZCZE DWA RAZY.

Załączony plik  po_pierwszym_ch_odzeniu.jpg ( 13.13K ) Suma pobrań: 6
Załączony plik  z_o_enie_w_kopert_.jpg ( 13.26K ) Suma pobrań: 4


Z uzyskanego ciasta zrobić kulkę, włożyć do specjalnej formy na pandoro posmarowanej masłem i posypanej cukrem.
(U mnie tym razem dwie foremki babkowe.)

Załączony plik  w_formie.jpg ( 23.3K ) Suma pobrań: 9
Załączony plik  w_foremce_ma_ej.jpg ( 20.88K ) Suma pobrań: 8


Zostawić na 4,5 godziny w ciepłym miejscu.

Załączony plik  po_owa_ostatniego_wyrastania.jpg ( 20.3K ) Suma pobrań: 8
Załączony plik  przed_pieczeniem.jpg ( 18.19K ) Suma pobrań: 8


Piec najpierw 10 minut w 170 stopniach, potem – 20 minut w 160 stopniach.

Załączony plik  po_upieczeniu_1.jpg ( 22.84K ) Suma pobrań: 22
Załączony plik  po_upieczeniu.jpg ( 16.07K ) Suma pobrań: 12


Po ostudzeniu posypać cukrem – pudrem.

Załączony plik  gotowe.jpg ( 27.18K ) Suma pobrań: 23
Załączony plik  gotowe_1.jpg ( 28.15K ) Suma pobrań: 19


Załączony plik  pandoro.jpg ( 22.49K ) Suma pobrań: 5
Załączony plik  pandoro1.jpg ( 22.24K ) Suma pobrań: 2


* W wersji oryginalnej jest 200 g, ale ja zawsze dodaję 250 g. Kilka pierwszych razy przez pomyłkę, a potem z premedytacją, bo dzięki temu na żadnym etapie nie muszę podsypywać mąką.


Moje uwagi:
Ponieważ ciasto bardzo rośnie, wskazane jest pieczenie w dwóch foremkach.
Nie polecam go niedoświadczonym cukiernikom, gdyż wymaga pewnej wprawy i wyczucia przy formowaniu.


Oryginalna forma na pandoro:
http://www.izbushka.com/forum/showthread.p...17190#post17190
Oryginalne ciasto firmy Bauli:
http://www.bauli.it/it/prodotti_natale.php?cat=38

Edycja 23.03 2008 - dodanie zdjęć.

Edycja 16.12.2015 - wg Marai podane w przepisie proporcje przeznaczone są na oryginalną formę do pandoro o wysokości 16 cm i średnicy 20 cm (i pojemności 2,8 litra).
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 9 Apr 2007, 17:04
Post #2


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.459
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Nęciła mnie bardzo oryginalna technologia wykonania tego ciasta, więc postanowiłam je upiec ( razem z Margot icon_biggrin.gif wink.gif ) nie czekając na Boże Narodzenie. Manitobę zastąpiłam mąką luksusową puszystą Lubelli o zawartości 10,8 białka. Nie mam też specjalnej formy do pandoro, więc przedłużyłam zwyczajną formę babkową metalową obręczą . Przepis nie jest trudny, ale rozłożony w czasie. Zaczęłam przygotowywać ciasto o 9 rano, a dopiero o 18.30 wstawiałam babę do piekarnika...
Wszelkie trudy wynagradza jednak niebiański smak i niezwykła struktura ciasta.
Pandoro z tego przepisu jest niewyobrażalnie puszyste, a jednocześnie wilgotne i soczyste. Wzbudziło wśród moich gości autentyczny entuzjazm. Przyjemnie było patrzeć, z jakim smakiem zajadały je dzieci ( i prosiły o dokładki ! icon_smile.gif). Najwspanialsze było w nim to, że na trzeci dzień po upieczeniu zachowało puszystość i wilgotność! Był to największy hit mojego tegorocznego wielkanocnego stołu... Gorąco polecam!

Załączony plik  pandoro1.jpg ( 27.7K ) Suma pobrań: 46


Załączony plik  pandoro2.jpg ( 34.17K ) Suma pobrań: 33


Załączony plik  pandoro3.jpg ( 27.51K ) Suma pobrań: 27


Załączony plik  pandoro4.jpg ( 27.86K ) Suma pobrań: 29

Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 9 Apr 2007, 17:10
Post #3


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Dodam tylko, ze jesli macie okazje kupic, to firme Bauli polecam. W porownaniu z innymi producentami / panettone, pandoro i colomba / dosc przyzwoicie wykonuja swoje zadania.

Co do pandoro, niestety forma jest charakterystyczna / o przekroju gwiazdy /. Pandoro mozna pokroic na plastry, przelozyc kreme ukladajac... w choinke. Wyglada to tak:
http://cuochidicarta.blogspot.com/2005/12/pandoro-again.html

Tu widac forme do pandoro:
http://www.cookaround.com/yabbse1/showthread.php?t=6089
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 9 Apr 2007, 17:15
Post #4


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.459
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Linn @ 9 Apr 2007, 17:10 ) *
Dodam tylko, ze jesli macie okazje kupic, to firme Bauli polecam. W porownaniu z innymi producentami / panettone, pandoro i colomba / dosc przyzwoicie wykonuja swoje zadania.

A po co miałabym kupować, skoro mogę upiec sama?

CYTAT(Linn @ 9 Apr 2007, 18:10 ) *
Co do pandoro, niestety forma jest charakterystyczna / o przekroju gwiazdy /.


Niestety? gruebel_2.gif

Wiem, jak wygląda forma do pandoro... I wiem, że piecze się je na Boże Narodzenie.

Ale żałujcie, że nie mogę Was poczęstować moją wielkanocną polską podróbką....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 9 Apr 2007, 17:25
Post #5


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.459
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



CYTAT(Linn @ 9 Apr 2007, 18:10 ) *

Wydaje mi się, że jest identyczna, jak pokazana przeze mnie w pierwszym poście.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 9 Apr 2007, 17:43
Post #6


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



I tak najwazniejsze jest ciasto. Lepsze dobre ciasto w zlej formie niz odwrotnie. A make wysokoglutenowa mozna uzyskac dodajac glutenu do zwyklej maki.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 10 Apr 2007, 22:30
Post #7


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.385
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



ale ona jest pyszna ,moja ciut mniejsza niż Joanny ,ale też rosła i rosła
polecam ,ja w niedziele piekę bo mam zamówienie na to cudo
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 11 Apr 2007, 09:26
Post #8


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.459
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Ponieważ Margot ma techniczne problemy i nie może wstawić swojego zdjęcia, robię to za nią:
Załączony plik  colomba.jpg ( 53.47K ) Suma pobrań: 37
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 11 Apr 2007, 09:39
Post #9


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.385
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



Joanno dziękuje za wstawienie zdjęć i za przepis
jest przepyszna ,w niedzielę piekę
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Akulka
post 11 Apr 2007, 10:24
Post #10


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 29.115
Dołączył: 28-December 05
Użytkownik nr: 1.177



Wow icon_eek.gif lecker.gif
Koniecznie muszę ja wypróbować. Sądząc po opisie, to długo szukane przeze mnie ciasto. Pandoro zreszta uwielbiam, duzo bardziej niz panettone icon_mrgreen.gif
Tylko muszę tą świąteczną słodycz strawić..
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 16 Apr 2007, 14:28
Post #11


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.385
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



wczoraj piekłam na specjalne zamówienie ,ciasto bardzo jest rozsciągniete w czasie ,ale nie jest trudne.
Wyszła mi teraz o wiele większa i jeszcze smaczniejsza niż na świeta.
Joanno dziękuję za ten przepis ,ile dzięki temu usłyszałam pochwał,że takie pyszne baby potrafię robić

p.s dodałam z 2 łyżki wódki waniliowej w 2 etapie cukier waniliowy z prawdziwą wanilią ,ciasto pięknie pachnie i ma maciuńkie czarne kropeczki....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
marghe
post 16 Apr 2007, 20:21
Post #12


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 28.998
Dołączył: 1-November 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 160



Joanno, wspaniale wygląda
zwłaszcza przekrój
cudo

Linn, Joanna wkleiła dobre zdjęcie formy..

http://images.google.it/imgres?imgurl=http...l%3Dit%26sa%3DN
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Linn
post 18 Jul 2007, 15:31
Post #13


kucharz-zawodowiec
***********

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 8.842
Dołączył: 17-September 04
Skąd: Italia
Użytkownik nr: 52



Na sama mysl o pandoro robi sie chlodniej, wiec wklejam dekoracyjne pandoro w plastrach:
http://gattinamia.blogspot.com/2006/11/pan...-xmas-tree.html
Go to the top of the page
 
+Quote Post
alice
post 20 Jul 2007, 07:24
Post #14


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 857
Dołączył: 13-September 04
Skąd: Warszawa
Użytkownik nr: 17



A czy tę babkę tez przkładacie - jak na załączonych zdjęciach ? I czym? Też mam straaaaszna ochotę ja upiec, ale tyle ciast w kolejce....
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Dec 2007, 23:02
Post #15


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.459
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



Alice, niczym nie przekładałam.

Margot, to kiedy pieczemy.......? fiesgrins.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Dec 2007, 23:06
Post #16


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.385
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



w niedziele?Ta baba to poezja!!!
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Joanna
post 15 Dec 2007, 23:08
Post #17


kucharz 3 gwiazdek
******************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 26.459
Dołączył: 28-November 05
Skąd: Loca Deserta
Użytkownik nr: 1.024



To jesteśmy umówione. icon_mrgreen.gif
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Graz
post 15 Dec 2007, 23:43
Post #18


kucharz 3 gwiazdek
*************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 13.803
Dołączył: 2-December 04
Użytkownik nr: 214



Ale w którą niedzielę? Bo jak za tydzien, to ja tez moge spróbowac. Mój Tata kocha drożdżowce.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Margot
post 15 Dec 2007, 23:49
Post #19


kucharz 3 gwiazdek
**************

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 15.385
Dołączył: 24-June 05
Skąd: z Pomorza
Użytkownik nr: 592



tak za tydzień ,bo w tą pracuję
Graz ta babka to coś niesomowitego ,pracy jest przy niej trochę ,trzeba rozciągnąć ją w czasie-trzeba na czas coś tam zamerdać ,przewałkować itc
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Pysia
post 16 Dec 2007, 09:25
Post #20


uczeń
***

Grupa: Złoty użytkownik
Postów: 962
Dołączył: 11-August 05
Skąd: Bielsko-Biała
Użytkownik nr: 653



Chętnie bym z Wami upiekła ją za tydzień w niedzielę, ale jestem w pracy cry_1.gif  
Mam już zero wolnego do świąt, ale obiecuję sobie, że zrobię sobie pandoro poświąteczne.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

22 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic

 



Wersja Lo-Fi Datenschutzerklärung |  Impressum |  Aktualny czas: 22nd May 2019 - 10:05