- Wrz 30, 2007
- 3,584
- 0
- 0
Wlasnie skonczylismy konsumpcje przepysznego gulaszu ktory znalazlam na stronie Souvlaki for The Soul i tam tez odsylam do poogladania zdjec 
	
	
	
		
		
		
			
		
		
	
	
		 Oryginalny przepis pochodzi z ksiazki Modern Greek Andyego Harrisa.
	
 Oryginalny przepis pochodzi z ksiazki Modern Greek Andyego Harrisa.
http://souvlakiforthesoul.com/beef-stifado...-1#comment-2967
1 kg miesa wolowego na gulasz pokrojonego w kostke
750 gramow szalotek obranych, w calosci
1 czubata lyzka koncentratu pomidorowego (ja dalam z 3)
Na marynate:
3/4 szklanki czerwonego wina
4 lyzki octu z czerwonego wina
4 zabki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
2 liscie laurowe
1 cynamon (caly)
5 gozdzikow
2 lyzeczki ziela angielskiego
sol i pieprz (dodalam pozniej w czasie gotowania zeby mieso sie nie odwodnilo)
1. Zamarynowac mieso na 6h, a najlepiej przez noc. (Ja marynowalam przez 5h. Nigdy nie trzymam marynat ktore sa na bazie wina dluzej niz kilka godzin bo boje sie ze wyciagnie to soki z miesa).
2. Rozgrzac oliwe i delikatnie podsmazyc szalotki - okolo 10 min tak by zbrazowialy i zaczely sie karmelizowac. Odstawic je na bok i podsmazyc w tym samym garnku mieso.
3. Dodaj szalotki, marynate, przecier pomidorowy i wode tak by przykryla mieso.
4. Zagotuj a potem zmniejsz ogien i dus na malym ogniu okolo 2h az do redukcji sosu.
Autor sureguje podac gulasz z ryzem, ja wkroilam ziemniaki 45min przed koncem. Pyszne bylo, wszystkim polecam
	
		
			
		
		
	
			
			 
	http://souvlakiforthesoul.com/beef-stifado...-1#comment-2967
1 kg miesa wolowego na gulasz pokrojonego w kostke
750 gramow szalotek obranych, w calosci
1 czubata lyzka koncentratu pomidorowego (ja dalam z 3)
Na marynate:
3/4 szklanki czerwonego wina
4 lyzki octu z czerwonego wina
4 zabki czosnku pokrojone w cienkie plasterki
2 liscie laurowe
1 cynamon (caly)
5 gozdzikow
2 lyzeczki ziela angielskiego
sol i pieprz (dodalam pozniej w czasie gotowania zeby mieso sie nie odwodnilo)
1. Zamarynowac mieso na 6h, a najlepiej przez noc. (Ja marynowalam przez 5h. Nigdy nie trzymam marynat ktore sa na bazie wina dluzej niz kilka godzin bo boje sie ze wyciagnie to soki z miesa).
2. Rozgrzac oliwe i delikatnie podsmazyc szalotki - okolo 10 min tak by zbrazowialy i zaczely sie karmelizowac. Odstawic je na bok i podsmazyc w tym samym garnku mieso.
3. Dodaj szalotki, marynate, przecier pomidorowy i wode tak by przykryla mieso.
4. Zagotuj a potem zmniejsz ogien i dus na malym ogniu okolo 2h az do redukcji sosu.
Autor sureguje podac gulasz z ryzem, ja wkroilam ziemniaki 45min przed koncem. Pyszne bylo, wszystkim polecam
			
				Ostatnią edycję dokonał moderator: 
			
		
	
										
										
											
	
		
			
		
		
	
	
	
		
			
		
		
	
										
									
								 
				
		 
 
		 
 
		 
 
		 
 
		 
	 
	 
	 
	 
	

 
	 
			 
			 
	