Gwiazdki z białą czekoladą, nugatem i limonkową nutą

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Gwiazdki z białą czekoladą, nugatem i limonkową nutą

proporcje na ok. 40-50 sztuk

150 g miękkiego masła
100 g cukru (u mnie jasny trzcinowy)
szczypta soli
1 jajko
100 g białej czekolady z nugatem (np. Toblerone)
1 łyżka słodkiej śmietany
otarta skórka z 1 limonki
325 g mąki

+ opcjonalnie : stopiona biała czekolada do dekoracji


Masło ucieramy, dodajemy sól, cukier i jajko i dalej ucieramy do białości.

Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem śmietany w kąpieli wodnej (robimy to bardzo ostrożnie, by czekolada sie nie zwarzyła). Do masy maślano-jajecznej dodajemy otartą skórkę z limonki, stopioną czekoladę oraz mąkę i bardzo dokładnie mieszamy. Następnie z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.

Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 6 milimetrów i wycinamy gwiazdki (uwaga : ciasto jest bardzo kruche i delikatne). Układamy je na wyłożonej papierem blasze i ponownie schładzamy przez ok. 10 – 15 minut.

Pieczemy ciasteczka ok. 11 minut; mają być jeszcze lekko miękkie i tylko delikatnie zrumienione.

Studzimy je na kratce i ewentualnie dekorujemy stopioną białą czekoladą.

etoilesNougat.jpg

(źródło : Betty Bossi - ‘Noël et ses friandises’)

Przepis również tutaj.


 

Załączniki

  • etoilesNougat.jpg
    etoilesNougat.jpg
    60.7 KB · Wyświetleń: 0

gatita

Member
Sty 19, 2009
1,237
0
0
Kolejne pyszne ciasteczka na Święta !! Tylko mi już czasu i rąk brakuje, żeby to wszystko wypróbować
cry_1.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot, moze kawaleczki migdalow? bedzie cos delikatnie chrupkiego w nich
icon_smile.gif
i moze troche miodu zamiast cukru? zeby byl troche podobny smak do tej czekolady ;) albo migdaly przyrumienione z miodem na patelni...
icon_wink.gif
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Mysle, ze to bardzo dobry pomysl
icon_smile.gif
Uwazaj tylko potem w razie czego na konsystencje ciasta przez ten miod...
bussi.gif
 

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
czy tą limonkę przed starciem powinnam sparzyć wrzątkiem? czy wystarczy porządnie umyć? może to pytanie banalne ale jestem początkującym kucharzem...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Gosiu, zawsze lepiej sparzyc i wyszorowac, tym bardziej jesli owoc nie jest 'organic'.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

gosiaspa

Member
Sie 29, 2008
442
0
0
Bea73 @ 29 Dec 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=926206Gosiu, zawsze lepiej sparzyc i wyszorowac, tym bardziej jesli owoc nie jest 'organic'.
dziękuję tak zrobie. Dam znać jak wyszły.
Ps. Blog super!!!!!!!! może powinna Pani wydać książkę kucharską, chętnie bym kupiła sobie i moim koleżankom. Mieszkałam kiedyś w Szwajcarji 4 mce w kantonie Zurich i tam jadłam domowy Zopf. Chociaż zrobiłam go wg szwajcarskiego przepisu niestety nie wyszedł taki dobry, nawet wyglądał inaczej może to wina mąki
gruebel_2.gif
pan z bogutyn młyn polecił mi mąkę montioba, spróbuje może jeszcze z tej mąki zrobić...
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Milo mi, ze blog sie podoba
icon_smile.gif

I bardzo prosze by mi nie 'paniowac' ;)
Co do chalki, to niestety nie znam sie na dostepnych w PL makach, wiec nie doradze.
No i przepis przepisowi tez nie rowny, mimo ze szwajcarski ;)

A co do ksiazki, to raczej nie jest to opcja dla mnie ;)
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
No wlasnie, bo dzieki limonce te ciasteczka sa takie wlasnie 'swieze', wiosenne
icon_wink.gif
daumen.gif