Gwiazdki z białą czekoladą, nugatem i limonkową nutą

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,683
520
113
Bea73 @ 16 Mar 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=956309No wlasnie, bo dzieki limonce te ciasteczka sa takie wlasnie 'swieze', wiosenne
icon_wink.gif
daumen.gif
tak , je mam w planach na Wielkanocne ciasteczka , no jak jest odpowiednia czekolada to czy można ich nie upiec? U mnie był to jeden z przebojów ciasteczkowych na inne święta
lecker.gif
lecker.gif
lecker.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Mam biały francuski nugat z migdałami, krojony w kostkę. Jak myślisz, Beo - można byłoby go stopić i dodać wraz z czekoladą do tych ciasteczek?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Super. To w takim razie spróbuję, bo on w postaci czystej nie nadaje się moim zdaniem do jedzenia, bo jest za słodki.
icon_smile.gif
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,443
3,757
113
Zrobiłam. Z konieczności pozmieniałam proporcje: dałam 160 g czekolady ważonej razem z nugatem, w związku z czym zmniejszyłam ilość cukru do 80 g i dodatkowo dosypałam kilka łyżek mielonych migdałów.
Ciasteczka wyszły bardzo smaczne.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
1
0
Gwiazdki również zrobiłam.
icon_smile.gif
Tyle, że księżyce
icon_smile.gif
Równie smaczne jak choinki pomarańczowe z czekoladą.

I z jednej porcji ciasta miałam dwie blachy ciasteczek.

Nie miałam Toblerone, więc użyłam 100 g czekolady i 20 g miodu
icon_smile.gif
Taka drobna różnica...
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: