- Paź 30, 2004
- 27,454
- 7
- 38
Pierożki gyoza oryginalnie wywodzą się z Chin, ale teraz są chyba bardziej popularne w Japonii. Przygotowuje je się albo smażąc w głębokim oleju, albo gotowane, albo parowane, albo też najpierw podsmażane, a potem parowane w tej samej patelni. Ja wybrałam ten ostatni sposób jako że byłam bardzo ciekawa efektu
Od niedawna mozna u nas kupić (w Kuchniach Świata) gotowe mrozone ciasto na te pierożki, w paczce jest ok. 55 okrągłych cieniutkich kawałków i kosztuje to 9 zł. Takie ciasto jest b. wygodne, niczego nie trzeba wałkować, wystarczy tylko trochę wody do posmarowania brzegów żeby się skleiły. Jeśli jednak ktoś nie ma do niego dostępu, lub chce je sam wykonać to mysle że ten przepis nadaje się jak najbardziej: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23711 trzeba tylko pamietać o bardzo cienkim wałkowaniu ciasta.
Farsz do gyoza wykonałam wg przepisu na tej stronie: http://chinesefood.about.com/od/potstickers/r/gyoza.htm
Składniki:
- 25 dkg mielonej wieprzowiny
- 3/4 szkanki posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 dymka posiekana
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 lekko ubite jajko
- 1 lyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki oleju chilli lub więcej jak ktoś lubi
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
Na sos do maczania:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju chilli lub oleju sezamowego
Kapustę przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, dobrze odsączyć. W misce wymieszać kapustę z pozostałymi składnikami nadzienia. Nadziewać farszem krążki ciasta zaklejając je w charakterystyczny sposób pokazany krok po kroku tu: http://japanesefood.about.com/od/tempuraap...makegyoza_2.htm Następnie wlac na rozgrzaną patelnię 1-2 łyżki oleju i podsmażyć pierogi na dużym ogniu przez ok. 2 minuty stawiając je złączeniem do góry. Teraz należy wlać do patelni pół szklanki gorącej wody i natychmiast położyć pokrywkę, parować pierogi aż woda całkiem zniknie (ok. 7 minut). Podawać z sosem.
Od niedawna mozna u nas kupić (w Kuchniach Świata) gotowe mrozone ciasto na te pierożki, w paczce jest ok. 55 okrągłych cieniutkich kawałków i kosztuje to 9 zł. Takie ciasto jest b. wygodne, niczego nie trzeba wałkować, wystarczy tylko trochę wody do posmarowania brzegów żeby się skleiły. Jeśli jednak ktoś nie ma do niego dostępu, lub chce je sam wykonać to mysle że ten przepis nadaje się jak najbardziej: https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=23711 trzeba tylko pamietać o bardzo cienkim wałkowaniu ciasta.
Farsz do gyoza wykonałam wg przepisu na tej stronie: http://chinesefood.about.com/od/potstickers/r/gyoza.htm
Składniki:
- 25 dkg mielonej wieprzowiny
- 3/4 szkanki posiekanej kapusty pekińskiej
- 1 dymka posiekana
- 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego imbiru
- 1 lekko ubite jajko
- 1 lyżka sosu sojowego
- 1/4 łyżeczki oleju chilli lub więcej jak ktoś lubi
- 1/4 łyżeczki oleju sezamowego
Na sos do maczania:
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju chilli lub oleju sezamowego
Kapustę przelać wrzątkiem, a następnie zimną wodą, dobrze odsączyć. W misce wymieszać kapustę z pozostałymi składnikami nadzienia. Nadziewać farszem krążki ciasta zaklejając je w charakterystyczny sposób pokazany krok po kroku tu: http://japanesefood.about.com/od/tempuraap...makegyoza_2.htm Następnie wlac na rozgrzaną patelnię 1-2 łyżki oleju i podsmażyć pierogi na dużym ogniu przez ok. 2 minuty stawiając je złączeniem do góry. Teraz należy wlać do patelni pół szklanki gorącej wody i natychmiast położyć pokrywkę, parować pierogi aż woda całkiem zniknie (ok. 7 minut). Podawać z sosem.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: