- Cze 4, 2008
- 1,294
- 0
- 0
Przepis pochodzi z angielskiej strony bakingbites.com.To wlasciwie taka nastepna z serii drozdzowek.Zaciekawila mnie dlatego, ze dodaje sie do niej ugotowane ziemniaki.W kazdym razie efekt koncowy wizualny i smakowy bardzo zadowalajacy.Polecam!
Skladniki:
* 1 op.suszonych drozdzy (= 2 i 1/2 lyzeczki)
* 1/4 szkl. cieplej wody (1 szkl.= 250 ml)
* 1 szkl.cukru
* 1/2 szkl.gotowanych utluczonych ziemniakow
* 1 lyzeczka soku cytrynowego
* 1/4 szkl.cieplego mleka
* 1 lyzeczka soli
* 3 duze jajka
* 1/4 szkl.miekkiego masla (= 4 lyzki)
* 4-5 szkl. maki pszennej
Ciasto wyrobic recznie lub w maszynie.Pozostawic nawet na 2-3 godziny.Powinno podwoic objetosc.Po tym czasie zagniesc i podzielic na czesci.W oryginalnym przepisie bylo, ze ciasto dzielimy na pol,a kazda z tych czesci na 4 i robimy z nich kulki.Po 4 kulki wkladamy do dwoch tortownic.Ja podzielilam cale ciasto na 10 czesci z ktorych zrobilam kulki i wlozylam do podluznej formy w dwoch rzedach.Zostawilam jeszcze na 45 minut do wyrosniecia.Pieklam w 180'C przez 40 minut.
Ciasto rosnie bardzo duze, jesli wiec nie mamy wielu chetnych do jedzenia proponuje zrobic z polowy porcji.
Smacznego !!!
Skladniki:
* 1 op.suszonych drozdzy (= 2 i 1/2 lyzeczki)
* 1/4 szkl. cieplej wody (1 szkl.= 250 ml)
* 1 szkl.cukru
* 1/2 szkl.gotowanych utluczonych ziemniakow
* 1 lyzeczka soku cytrynowego
* 1/4 szkl.cieplego mleka
* 1 lyzeczka soli
* 3 duze jajka
* 1/4 szkl.miekkiego masla (= 4 lyzki)
* 4-5 szkl. maki pszennej
Ciasto wyrobic recznie lub w maszynie.Pozostawic nawet na 2-3 godziny.Powinno podwoic objetosc.Po tym czasie zagniesc i podzielic na czesci.W oryginalnym przepisie bylo, ze ciasto dzielimy na pol,a kazda z tych czesci na 4 i robimy z nich kulki.Po 4 kulki wkladamy do dwoch tortownic.Ja podzielilam cale ciasto na 10 czesci z ktorych zrobilam kulki i wlozylam do podluznej formy w dwoch rzedach.Zostawilam jeszcze na 45 minut do wyrosniecia.Pieklam w 180'C przez 40 minut.
Ciasto rosnie bardzo duze, jesli wiec nie mamy wielu chetnych do jedzenia proponuje zrobic z polowy porcji.

Smacznego !!!