Herbatniki angielskie
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
szklanka mleka
szklanka cukru
łyżeczka sody
cukier waniliowy
Mąki wymieszać, dodać masło, zagnieść starannie. Do mleka wsypać cukier, cukier waniliowy, sodę, wymieszać, wlać do ciasta. Wyrabiać rękoma pół godziny. Wałkować niezbyt cienko, wycinać foremkami, piec na złoty kolor. Posypać pudrem.
Tak wygląda oryginalny przepis. Ja robiłam z połowy ilości, a i tak wyszło mi na trzy razy do piekarnika (daję jeden poziom) i dawałam proszek do pieczenia zamiast sody. I jeszcze dodałam trochę więcej mąki. Aha, i z tym wyrabianiem pół godziny to przesada, na pewno tyle się nie męczyłam
.
Robiła je kiedyś Pastelka i chwaliła
.
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki ziemniaczanej
25 dag masła
szklanka mleka
szklanka cukru
łyżeczka sody
cukier waniliowy
Mąki wymieszać, dodać masło, zagnieść starannie. Do mleka wsypać cukier, cukier waniliowy, sodę, wymieszać, wlać do ciasta. Wyrabiać rękoma pół godziny. Wałkować niezbyt cienko, wycinać foremkami, piec na złoty kolor. Posypać pudrem.
Tak wygląda oryginalny przepis. Ja robiłam z połowy ilości, a i tak wyszło mi na trzy razy do piekarnika (daję jeden poziom) i dawałam proszek do pieczenia zamiast sody. I jeszcze dodałam trochę więcej mąki. Aha, i z tym wyrabianiem pół godziny to przesada, na pewno tyle się nie męczyłam
Robiła je kiedyś Pastelka i chwaliła