Herbatniki angielskie

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
nie wytrzymałam i właśnie siedzą w piekarniku. Z pełnej porcji ciasta. Nie wystarczyło mi białej mąki do podsypania blatu przy wałkowaniu, więc użyłam razowej
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Zrobiłam z połowy porcji - 2 blachy. W smaku przypominają petit beurre. Robią się szybko i bez problemu.

herbatniki.JPG

Załączniki

• herbatniki.JPG
    herbatniki.JPG
    88.6 KB · Wyświetleń: 1

viki-nka

Member
Wrz 5, 2010
150
0
0
Sztywno trzymałam się przepisu robiąc te herbatniki, ale niestety ciasto było bardzo twarde, nie do wyrobienia - więc podzieliłam je na dwie porcje, do jednej dodałam jeszcze masło, a do drugiej mleko i masło - twarde było nadal, ale dało się jakoś wyrobić, choć gładkie nie było. Wałkowało się trudno, bo chciałam cienko wywałkować, ale się rwało. Koniec końców wałkowałam troszkę grubiej
icon_biggrin.gif
.
Po upieczeniu są smaczne, twardawe i kruche jak prawdziwe herbatniczki, tylko dla mnie powinny być nieco słodsze, ale t pewnie przez to, że dodałam mleka i masła.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
właśnie wyjęłam ostatnią partię z piekarnika
icon_biggrin.gif

Jak one pachną!!
wyszło mi jak zwykle 5 blaszek cudnych herbatników, piekłam w 190 st C w termoobiegiem przez 15 min. Każda blaszka osobno.
Na zieloną szkołę dla córki jak znalazł.

Chlorofilka

Member
Lut 16, 2008
95
0
0
Faktycznie w smaku zbliżone do petitków
icon_smile.gif
pierwsze jadłam na gorąco parząc sobie palce i język ;) jakbym jeszcze cukru waniliowego nie zapomniała byłoby git ;)
zrobiłam z polowy porcji i wyszły mi 3 blaszki, a piekły się około 12 min w 180C.

weerka

Member
Maj 3, 2009
4,615
0
0
ale odjazdowy smak!!!!
prawie pettki ale duzo delikatniejsze.
upieklam z połowy skladników ale z rozpędu dałam całą szklankę cukru i całą łyżeczkę sody.
aha i margarynę zamiast masła,bo musiałam coś z nią zrobić
icon_lol.gif

i szczyptę soli,ale dosłownie szczyptę.
wałkowałam najpierw na blacie podsypanym mąką a pozniej na papierze do pieczenia najcieniej jak się dało.
wycinałam radełkiem też na papierze i bezproblemo się rozłamywały na kwadraciki chwilę po upieczeniu.
smak-rewelacja a robota prawie żadna
daumen.gif
daumen.gif
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
potrzebowałam pilnie łatwego, niezawodnego ciasta na ciasteczka do nauki lukrowania, no i jak zwykle ten przepis zdał egzamin:

herbatniki_angielskie_010.jpg

herbatniki_angielskie_011.jpg

Załączniki

• herbatniki_angielskie_010.jpg
    herbatniki_angielskie_010.jpg
    71.3 KB · Wyświetleń: 1
  • herbatniki_angielskie_011.jpg
    herbatniki_angielskie_011.jpg
    81.2 KB · Wyświetleń: 1

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,577
113
Zrobiłam jako bazę pod zdobienia ( dla gości pierwszokomunijnych). Dodałam skórkę stratą z jednej cytryny i 2 łyżki rumu 80%. Wyszło mi 4 blachy po 16 szt. o średnicy 68 mm. Następnym razem zrobię odrobinę grubsze.
Cieszę się, że wypróbowałam ten przepis bo bardzo mi przypominają ciasta z mojego dzieciństwa.

P1020947.JPG

Załączniki

• P1020947.JPG
    P1020947.JPG
    328.2 KB · Wyświetleń: 1

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy