Herbatniki angielskie

Ziarenko

Member
Wrz 13, 2004
456
1
0
Nie widzę zdjęcia Alki, ale moje były też raczej białe - takie po prostu lubię Kolor w końcu zależy tylko od czasu pieczenia.
A jeszcze chciałam dodać, że wałkowałam raczej cienko (2-3 mm) i takie bardziej mi smakują, niż te grubsze. I w dodatku to ciasto w ogóle mi się nie deformowało, tak że mogłam wycinać ciasteczka takimi misternymi foremkami i ładnie się zachowywały przy pieczeniu.

Napiszcie mi jeszcze, jak długo u Was te ciasteczka leżą?
Zostało mi jeszcze dużo i wydaje mi się, że miogą spokojnie poczekać, ale upewnijcie mnie.

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
3
38
Ooo, u mnie bardzo długo leżakują i nic się z nimi nie dzieje. A te na Alki zdjęciu też podobno wałkowane na 2 mm a jakieś takie grubaśne wyszły. Ja też wałkuję cienko ale i po upieczeniu są raczej płaskie, bo też takie lubię z tym, że lubię też bardziej rumiane

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Alka skad ta biel i jak uzyskalas ta wysokosc z wyjsciowych 2mm ?

U mnie przewaznie ciasteczka wszelkie walkowane wychodza cienkie, jak u BeatySz, co mnie dosc czesto irytuje :twisted:

dorka

Member
Wrz 17, 2004
1,305
0
0
Alka @ 5 Jan 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=46525Biel wyszła bo ich nie rumieniłam <!--emoid:lol:--><!--endemo--> , a jeśli chodzi o wysokość to nie mam pojęcia. No chyba, że jak napisałam - kilku godzinne oczekiwanie na pieczenie się przyczyniło <!--emoid:?--><!--endemo-->
Z tego co pamietam masz dzieci bezmleczne , czy robiłąs te cisteczka na normalnym krowim mleku ? I czy dałas zwykłe masło ?

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Herbatniki bardzo smakowite - prawdziwie herbatnikowe. Robiłam z połowy porcji, dodatkowo połowę mąki pszennej zastępując mąką orkiszową. Wyszło mi dwie blachy ciasteczek:

Załączniki

• herbatniki_angielskie.jpg
    herbatniki_angielskie.jpg
    37.6 KB · Wyświetleń: 0

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Joasiu, piękne
icon_biggrin.gif
Jak ze sklepu
icon_smile.gif
icon_smile.gif
a skąd wytrzasnęłaś taką superową foremkę? Czy to raczej było radełkiem wycinane i ręcznie dziurkowane?
icon_smile.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Foremkę kupiłam wczoraj w PLUSie. Wykonanie - mojego synka.
icon_smile.gif

Piekłam w 190 stopniach około 17 minut.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Fajnie, dobrze, ze przypomnialyscie przepis, bo ja chce ciastek, a nie wiem, jak zwykle za co sie wziac. One sa slodkie, czy raczej nie ?

A foremeczka, oj oj... pozazdroscic.
icon_mrgreen.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Jutro robię te ciasteczka, bo dziś kupiłam foremkę - wszystkie foremeczki były rozwalone i zniszczone, wybrałam najlepszą i jeszcze jedną o innym wzorze, zobaczę czy spełnią swoje zadanie
fiesgrins.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Zrobiłam, są przepyszne, piekłam 12 minut a potem na 5 minut z górnym nawiewem i pięknie się zarumieniły, białe miały zupełnie inny smak
icon_rolleyes.gif
a te ciemne są idealne jak ze sklepu, moim błędem było to, że pierwszą blaszkę zrobiłam bielutkich
baa.gif
ale to była tylko próba, sądzę, że z nich byłby przepyszny blok czekoladowy
icon_razz.gif

Załączniki

• DSCF2270.jpg
    DSCF2270.jpg
    160.4 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Agata @ 10 Nov 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=392112Jacie kasha jakie one mniamuśne i gdyby nie to że pada to już bym u Cię była na konsumpcji
mniam.gif
Matko jedyna, Agatko Ty jesteś z Kędzierzyna!!!!
icon_eek.gif
- dopiero teraz zauważyłam
icon_redface.gif
mieszkałam tam przez 7 latek będąc dziecięciem
icon_lol.gif
jak teraz wsiądzesz do autka to akurat zjem pół porcji, a druga połówka będzie dla Ciebie
fiesgrins.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy