Podaję ten przepis z książki M. Halbańskiego "Potrawy z różnych stron świata". Przepis trochę zmodyfikowałam, żeby ułatwić sobie pracę. Podam wersję oryginalną i tę nieco zmienioną.
Składniki
20 dkg białej fasoli (ja brałam fasolę z puszki)
2 cebule
4 pory (tylko białe części)
25 dkg białej kapusty
1,5 l rosołu (brałam rosół drobiowy z kostki)
łyżka śmietany (22%)
4 dkg masła
15 dkg sera edamskiego
natka pietruszki
sól, pieprz
Namoczoną na noc fasolę gotuje się w wodzie, w której się moczyła, odcedza i przeciera przez cedzak, przelewając rosołem. Ja wzięłam 1,5 puszki białej fasoli, odcedziłam i dalej postępowałam tak samo, czyli przecierałam ją, przelewając rosołem. W rondlu stopiłam masło, dodałam obrane i cienko pokrojone w półplasterki cebule, poszatkowaną kapustę i pory w cienkich plasterkach. Dusiłam wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut, dopóki warzywa nie były miękkie. Wtedy połączyłam je z rosołem z przetartą fasolą, dodałam utarty ser, śmietanę i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gdyby dla kogoś była za gęsta, dodać trochę rosołu. Na koniec trzeba doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Nie podano z czym się je tę zupę. Jest dość gęsta od warzyw i prawdopodobnie je się ją samą. Można też chyba podać do niej jakieś pieczywo. Mnie smakowała bez żadnych dodatków.
Składniki
20 dkg białej fasoli (ja brałam fasolę z puszki)
2 cebule
4 pory (tylko białe części)
25 dkg białej kapusty
1,5 l rosołu (brałam rosół drobiowy z kostki)
łyżka śmietany (22%)
4 dkg masła
15 dkg sera edamskiego
natka pietruszki
sól, pieprz
Namoczoną na noc fasolę gotuje się w wodzie, w której się moczyła, odcedza i przeciera przez cedzak, przelewając rosołem. Ja wzięłam 1,5 puszki białej fasoli, odcedziłam i dalej postępowałam tak samo, czyli przecierałam ją, przelewając rosołem. W rondlu stopiłam masło, dodałam obrane i cienko pokrojone w półplasterki cebule, poszatkowaną kapustę i pory w cienkich plasterkach. Dusiłam wszystko na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut, dopóki warzywa nie były miękkie. Wtedy połączyłam je z rosołem z przetartą fasolą, dodałam utarty ser, śmietanę i łyżkę posiekanej natki pietruszki. Gdyby dla kogoś była za gęsta, dodać trochę rosołu. Na koniec trzeba doprawić zupę solą i pieprzem do smaku. Nie podano z czym się je tę zupę. Jest dość gęsta od warzyw i prawdopodobnie je się ją samą. Można też chyba podać do niej jakieś pieczywo. Mnie smakowała bez żadnych dodatków.
Ostatnią edycję dokonał moderator: