Przygotowuje się ją błyskawicznie, bo w niecałe pół godziny. Dla mnie z deserem wystarczyła za cały obiad. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie. Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki
15 dkg goudy lub innego twardego sera
3 - 4 łyżki mąki
5 łyżek masła
ponad 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
sól, biały pieprz
żółtko
pół szklanki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 kromki chleba tostowego
łyżka masła do grzanek
Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Mąkę przesmażamy z masłem, nie rumieniąc, wlewamy tyle zimnego bulionu, żeby po 8 minutach gotowania, przy stałym mieszaniu, miała lekko kremową konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do rosołu wkładamy ser, mieszamy aż się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko roztrzepane ze śmietaną, mieszamy. Posiekaną zieleninę rozłożyć w talerzach i wlać zupę. Przedtem chleb kroimy w kostkę, rumienimy na maśle i podajemy do zupy.
Składniki
15 dkg goudy lub innego twardego sera
3 - 4 łyżki mąki
5 łyżek masła
ponad 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
sól, biały pieprz
żółtko
pół szklanki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 kromki chleba tostowego
łyżka masła do grzanek
Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Mąkę przesmażamy z masłem, nie rumieniąc, wlewamy tyle zimnego bulionu, żeby po 8 minutach gotowania, przy stałym mieszaniu, miała lekko kremową konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do rosołu wkładamy ser, mieszamy aż się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko roztrzepane ze śmietaną, mieszamy. Posiekaną zieleninę rozłożyć w talerzach i wlać zupę. Przedtem chleb kroimy w kostkę, rumienimy na maśle i podajemy do zupy.
Ostatnią edycję dokonał moderator: