Holenderska zupa serowa

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przygotowuje się ją błyskawicznie, bo w niecałe pół godziny. Dla mnie z deserem wystarczyła za cały obiad. Przepis pochodzi z miesięcznika Moje Gotowanie. Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki
15 dkg goudy lub innego twardego sera
3 - 4 łyżki mąki
5 łyżek masła
ponad 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
sól, biały pieprz
żółtko
pół szklanki śmietany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki pokrojonego szczypiorku
2 kromki chleba tostowego
łyżka masła do grzanek

Ser ścieramy na tarce o dużych otworach. Mąkę przesmażamy z masłem, nie rumieniąc, wlewamy tyle zimnego bulionu, żeby po 8 minutach gotowania, przy stałym mieszaniu, miała lekko kremową konsystencję. Przyprawiamy solą i pieprzem. Do rosołu wkładamy ser, mieszamy aż się rozpuści. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtko roztrzepane ze śmietaną, mieszamy. Posiekaną zieleninę rozłożyć w talerzach i wlać zupę. Przedtem chleb kroimy w kostkę, rumienimy na maśle i podajemy do zupy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

antiba

Member
Paź 15, 2009
41
0
0
zrobiłam tę zupę i muszę powiedzieć - TO JEST PYSZNE
bardzo dziękuję za przepis
anbetung.gif

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
Oj, to, to. Takie zupy lubię: pyszne, szybkie i wystarczające za cały obiad. No, może z deserem. Napewno zamierzam ją gotować.

Shinju

Member
Lis 26, 2006
9,694
12
38
Seniorko - jesteś jak błyskawica
icon_smile.gif
Też kupiłam tą gazetę i planowałam po weekendzie ją przygotować. Skoro zupa spotkała się z uznaniem u Ciebie to tym bardziej muszę ją sobie zjeść.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Tylko uważaj na ilość bulionu. Oni proponują 1 litr, co przy tej ilości mąki da prędzej budyń niż zupę. Dlatego zrobiłam wiecej płynu. Zresztą sama to wyczujesz. Zupa dopiero po dodaniu sera i śmietany z żółtkiem ma być kremowa.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy