Hummus orzechowy
1 puszka cieciorki (~500-540g), wyplukanej i dobrze odsaczonej
1/2 szklanki masla orzechowego (z orzeszkow arachidowych)
4-5 lyzek oleju arachidowego
1/3 szklanki soku z cytryny
3-4 lyzki swiezej natki kolendry
po 1/2 lyzeczki chili (mieszanki, nie pokruszonej papryczki chili!), slodkiej zmielonej papryki, cuminu i suszonego rozmarynu - uzywajac swiezy potroic ilosc
szczypta cayenne
2-3 zabki czosnku
sol, pieprz do smaki
1/2 szklanki grubo posiekanych niesolonych orzeszkow arachidowych
Ze wszystkich skladnikow, oprocz orzeszkow zrobic gladkie puree w malakserze. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do miski i wymieszac z orzechami.
Podawac tradycyjnie z pita, jako dip do warzyw, kawaleczkow upieczonego kurczaka, jako paste do kanapek lub krakersow itp.
1 puszka cieciorki (~500-540g), wyplukanej i dobrze odsaczonej
1/2 szklanki masla orzechowego (z orzeszkow arachidowych)
4-5 lyzek oleju arachidowego
1/3 szklanki soku z cytryny
3-4 lyzki swiezej natki kolendry
po 1/2 lyzeczki chili (mieszanki, nie pokruszonej papryczki chili!), slodkiej zmielonej papryki, cuminu i suszonego rozmarynu - uzywajac swiezy potroic ilosc

szczypta cayenne
2-3 zabki czosnku
sol, pieprz do smaki
1/2 szklanki grubo posiekanych niesolonych orzeszkow arachidowych
Ze wszystkich skladnikow, oprocz orzeszkow zrobic gladkie puree w malakserze. Przyprawic do smaku sola i pieprzem, przelozyc do miski i wymieszac z orzechami.
Podawac tradycyjnie z pita, jako dip do warzyw, kawaleczkow upieczonego kurczaka, jako paste do kanapek lub krakersow itp.
