Humus czyli pasta z ciecierzycy

kremlinek

Member
Gru 21, 2011
54
0
0
Hummus po arabsku znaczy "ciecierzyca". Z tym kremem zaznajomiła mnie moja przyjaciółka, Edyta, już pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło.
Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!
W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem
icon_smile.gif
.
Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie
icon_smile.gif
.

Przepis według Rachel Allen

Składniki

ciecierzycy z puszki (400 g), odsączona
sok z połowy lub całej cytryny
2 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę)
2 pełne łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
3 łyżki oliwy, extra-virgin
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
biały pieprz

Wykonanie:

1. Umieść wszystkie składniki w blenderze (oprócz przypraw). Miksuj, aż masa będzie jednolita.
2. Jeśli będzie potrzeba będzie można dodać odrobinę więcej oliwy. Przypraw krem i zmiksuj ponownie.
3. Hummus ma mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Będzie w nim wiele twardszych drobinek cieciorki.
4. Hummus przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia przez około 5 dni po zrobieniu.

DSC02268.JPG
 

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
Zrobiłam mój pierwszy w życiu hummus z sześcioma ząbkami czosnku. Powinnam była się zastanowić zanim je wszystkie dodałam, bo taka ilość czosnku jest nie do zjedzenia, zwłaszcza że mój czosnek był polski. Oblizałam tylko łyżkę i już czuję, że mnie czuć.
Przyjemne smarowidło poczekam aż się przegryzie.
A z sałata jak je zjadacie?
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
A my się z humusem nie polubiliśmy. Chyba po czytaniu w sieci całej masy zachwytów spodziewałam się czegoś... sama nie wiem czego
icon_wink.gif

Zjeść zjedliśmy, najchętniej starsza córa - ale jakoś mnie nie korci do powtórki, choć pewnie kiedyś się jeszcze skuszę - może wtedy mnie bardziej zachwyci
icon_smile.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,826
51
48
witam, ja też ostatnio zrobiłam, z jeszcze innego przepisu, ale wszystkie są w sumie podobne
icon_smile.gif

Pastę tahini zrobiłam sama, a raczej - dorzuciłam jej skłądniki do miksowania całości.

I bardzo mi smakowało, będę częściej robić
icon_smile.gif
 

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
2,826
51
48
Wyciągam z archiwum, bo jestem wielką fanką hummusu. Zawsze robię składniki na oko, tym razem nie miałam cytryny dodałam kwasek cytrynowy zmieszany z zimna wodą.