kremlinek
Member
- Gru 21, 2011
- 54
- 0
- 0
Hummus po arabsku znaczy "ciecierzyca". Z tym kremem zaznajomiła mnie moja przyjaciółka, Edyta, już pierwszego dnia po przyjeździe do Wielkiej Brytanii. Minęły ponad 4 lata, a hummus jest stałym bywalcem mojej diety. Zastępuję nim masło.
Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!
W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem
.
Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie
.
Przepis według Rachel Allen
Składniki
ciecierzycy z puszki (400 g), odsączona
sok z połowy lub całej cytryny
2 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę)
2 pełne łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
3 łyżki oliwy, extra-virgin
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
biały pieprz
Wykonanie:
1. Umieść wszystkie składniki w blenderze (oprócz przypraw). Miksuj, aż masa będzie jednolita.
2. Jeśli będzie potrzeba będzie można dodać odrobinę więcej oliwy. Przypraw krem i zmiksuj ponownie.
3. Hummus ma mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Będzie w nim wiele twardszych drobinek cieciorki.
4. Hummus przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia przez około 5 dni po zrobieniu.
Uwielbiam posmarować nim ciemny chleb, na to położyć pieczeń z indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!
W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem

Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie

Przepis według Rachel Allen
Składniki
ciecierzycy z puszki (400 g), odsączona
sok z połowy lub całej cytryny
2 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę)
2 pełne łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
3 łyżki oliwy, extra-virgin
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól
biały pieprz
Wykonanie:
1. Umieść wszystkie składniki w blenderze (oprócz przypraw). Miksuj, aż masa będzie jednolita.
2. Jeśli będzie potrzeba będzie można dodać odrobinę więcej oliwy. Przypraw krem i zmiksuj ponownie.
3. Hummus ma mieć konsystencję bardzo gęstego majonezu. Będzie w nim wiele twardszych drobinek cieciorki.
4. Hummus przechowujemy w lodówce. Nadaje się do spożycia przez około 5 dni po zrobieniu.