Humus z suszonymi pomidorami

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
przepis na humus pochodzi z książeczki:
Tanya Valko Libia od kuchnia.

pół kilo ciecierzycy (użyłam 2 puszek, nie chciało mi się gotować)
2 łyżki pasty sezamowej tahini
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny (dałam ciut więcej)
2 łyżki oliwy (dałam zdecydowanie więcej, bo całość była sucha)

pomidory dorzuciłam sama z siebie ;)

Wsio zmiksować na gładką masę.
Pomidory pokroić i rzucić na humus :D
Skropić oliwą (może być ta spod pomidorów)



 

Załączniki

  • humus__2_.JPG
    humus__2_.JPG
    72.8 KB · Wyświetleń: 0

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
No i właśnie przez ciebie idę namoczyć ciecierzycę
icon_biggrin.gif
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
Nie wiedziałam gdzie upchnąć pół słoika suszonych pomidorów co się ostały.
Tahini i ciecierzycę mam, więc wiem co już zrobię.
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,957
2,298
113
joannas @ 28 Jun 2012 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1308929Namoczyłam 0,5 kg ciecierzycy, mam cały garnek. Czy te proporcje pozostałych skałdników będą wystarczajace?
Ja tyle daję na pół puszki
icon_lol.gif
. Poza czosnkiem, bo tyle daję na jedną puszkę. Zawsze możesz dorzucić jak Ci będzie mało. Polecam też dodać łychę gęstego jogurtu naturalnego. Suchość znika.
 

imp_act

Member
Maj 12, 2007
3,009
0
0
W Almie tahini nie ma, też tam szukałam. Prędzej w Realu może być. Daaaawno temu była w Tesco, ale od dawna już nie ma.
Ja swoją tahini zamawiam przez internet. Używam nie tylko wytrawnie, robię też z niej masę do wafli, albo domowe batony mussli.
 

joannas

Member
Wrz 20, 2004
13,025
0
0
W Almie i Tesco pasty nie znalazałam więc dodałam olej sezamowy (1 łyżka) i uprażony sezam (3 łyżki)
Dodałam sporo wody z gotowania ciecierzycy, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli, sok z 1,5 cytryny
Jutro zjem z chlebkiem pita lub razowcem
icon_biggrin.gif


Z 0,5 kg suchej ciecierzycy wychodzi bardzo słuszna porcja, to tak informacyjnie.
fiesgrins.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

beata

Member
Gru 22, 2005
440
0
0
Zawsze używam cicierzycy z puszki,bo kiedyś gotowałam ciecierzyce i gotowałam i dalej gotowałam a ona była ciągle twarda.
gdzieś wyczytałąm ,ze ciecierzycę trzeba wrzucić na garącą wodę. czy to prawda? ile moczycie ciecierzycę przed gotowaniem? i ile i w jakiej wodzie ją gotujecie?
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy