imbirowy ryżowy pudding Alforda

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
3 szklanki mleka
1/5 szklanki cukru (np. brazowego)
obierki z cytryny
3 cm imbiru niestartego
3 cm cynamonu niestartego
1/4 szklanki ryżu medium grain - czyli o średniej długości łusek, ja tam uzyłam arborio, bo taki tylko miałam

zagotować prawie, pyrkac godzinę. Powstanie taki ryz oblepiony pysznym syropem, wyjąć imbir i cynamon wladowac do żaroodpornego szkła i zapiekać pod grillem (w przepisie wmieszowyje* ;) się jeszcze ubite zółtko i rodzynki - ale można pominąć)
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Hmmm smakowicie brzmi
icon_smile.gif
Czyli w piekarniku tylko chwilę się zapieka?
 

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Jeśli pod grillem to pewnie do zrumienienia powierzchni. Brzmi kusząco, jak dostanę swoją tarkę ( :roll: ) to zrobię.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Lislawo - jeszcze tu napisze - imbir obrany ale niestarty!!!

Dziuniu - tak, własnie tak - wersja energooszczędna. Efekt bardzo podobny, choć skórka mniej przypieczona (ale ja tamtą to przypalilam chyba)
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
zoltko przed pikarnikiem rozumiem?

zelazo upycham
fiesgrins.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy