Indyjska bhujia*

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,555
1
0
uwielbiam kuchnie indyjska, ostatnio do mojego repertuaru doszlo wlasnie to proste i bardzo smaczne danie

3 male cebule w krazki
2 srednie cebule w cwiartki
500g malutkich ziemniakow
4 pomidory obrane ze skory i pozbawione gniazd nasiennych
pol lyzeczki proszku chili lub wiecej jesli ktos lubi mocno ostre
2 cm swiezego imbiru posiekanego drobniutko
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki przyprawy garam masala
1/2 lyzeczki kolendry w proszku
1/2 szklanki wody
4 lyzki ghee lub masla(ja daje mniej ghee)

ghee rozgrzac w rondlu dodac krazki cebuli i smazyc na lekki jasny braz
dodac ziemniaki, sol, chili, kurkume i imbir, przesmazyc
dolac wode, przykryc i gotowac az ziemniaki beda nie calkiem gotowe
teraz dodac pomidory pokrojone w osemki, cwiartki cebuli, kolendre i cukier
gotowac dalej na malym ogniu, az wszystko bedzie ladnie miekkie
na koniec posypac garam masala, zamieszac

Smacznego!!
najepiej smakuje przegryzione na nastepny dzien
lecker.gif


bhujia.jpg
 

Załączniki

  • bhujia.jpg
    bhujia.jpg
    110.2 KB · Wyświetleń: 3