- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
uwielbiam kuchnie indyjska, ostatnio do mojego repertuaru doszlo wlasnie to proste i bardzo smaczne danie
3 male cebule w krazki
2 srednie cebule w cwiartki
500g malutkich ziemniakow
4 pomidory obrane ze skory i pozbawione gniazd nasiennych
pol lyzeczki proszku chili lub wiecej jesli ktos lubi mocno ostre
2 cm swiezego imbiru posiekanego drobniutko
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki przyprawy garam masala
1/2 lyzeczki kolendry w proszku
1/2 szklanki wody
4 lyzki ghee lub masla(ja daje mniej ghee)
ghee rozgrzac w rondlu dodac krazki cebuli i smazyc na lekki jasny braz
dodac ziemniaki, sol, chili, kurkume i imbir, przesmazyc
dolac wode, przykryc i gotowac az ziemniaki beda nie calkiem gotowe
teraz dodac pomidory pokrojone w osemki, cwiartki cebuli, kolendre i cukier
gotowac dalej na malym ogniu, az wszystko bedzie ladnie miekkie
na koniec posypac garam masala, zamieszac
Smacznego!!
najepiej smakuje przegryzione na nastepny dzien

3 male cebule w krazki
2 srednie cebule w cwiartki
500g malutkich ziemniakow
4 pomidory obrane ze skory i pozbawione gniazd nasiennych
pol lyzeczki proszku chili lub wiecej jesli ktos lubi mocno ostre
2 cm swiezego imbiru posiekanego drobniutko
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki przyprawy garam masala
1/2 lyzeczki kolendry w proszku
1/2 szklanki wody
4 lyzki ghee lub masla(ja daje mniej ghee)
ghee rozgrzac w rondlu dodac krazki cebuli i smazyc na lekki jasny braz
dodac ziemniaki, sol, chili, kurkume i imbir, przesmazyc
dolac wode, przykryc i gotowac az ziemniaki beda nie calkiem gotowe
teraz dodac pomidory pokrojone w osemki, cwiartki cebuli, kolendre i cukier
gotowac dalej na malym ogniu, az wszystko bedzie ladnie miekkie
na koniec posypac garam masala, zamieszac
Smacznego!!
najepiej smakuje przegryzione na nastepny dzien

