Indyjski hummus
Troche inny niz tradycyjny bo bez dodatku tahini, ale pyszny - bardzo pikantny i aromatyczny...
3 lyzki oleju z orzeszkow arachidowych lub innego
kawalek swiezego imbiru, tak okolo 2cm, obranego i pokrojonego na cieniutkie plasterki
~500g puszka cieciorki, wyplukanej i dobrze odsaczonej
4 lyzki orzechow nerkowcow, lekko zrumienionych
sok z jednej limonki
2 duze zabki czosnku
1/2 lyzeczki soli, lub wiecej - do smaku
1 lyzeczka zmielonego cuminu
1 lyzeczka zmielonej kolendry
1/2 lyzeczki grubo zmielonego pieprzu
1/4 lyzeczki cayenne, lub mniej - do smaku
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy (niekoniecznie)
2 lyzki posiekanej swiezej natki kolendry
2 lyzki posiekanej swiezej miety
Olej rozgrzac powoli na malym ogniu, dodac plasterki imbiru i saute przez okolo 10 minut, nie dopuscic aby imbir sie zrumienil. Odstawic i wystudzic.
Wlaczyc malakser, wrzucic czosnek, posiekac. Dodac orzechy, posiekac. Dodac reszte skladnikow (imbir z calym olejem) i zmiksowac na geste puree - nie na gladka paste. Doprawic sola i pieprzem w razie potrzeby i schlodzic w lodowce.
Podawac w temperaturze pokojowej z razowa pita pokrojona na trojkaciki.
Troche inny niz tradycyjny bo bez dodatku tahini, ale pyszny - bardzo pikantny i aromatyczny...
3 lyzki oleju z orzeszkow arachidowych lub innego
kawalek swiezego imbiru, tak okolo 2cm, obranego i pokrojonego na cieniutkie plasterki
~500g puszka cieciorki, wyplukanej i dobrze odsaczonej
4 lyzki orzechow nerkowcow, lekko zrumienionych
sok z jednej limonki
2 duze zabki czosnku
1/2 lyzeczki soli, lub wiecej - do smaku
1 lyzeczka zmielonego cuminu
1 lyzeczka zmielonej kolendry
1/2 lyzeczki grubo zmielonego pieprzu
1/4 lyzeczki cayenne, lub mniej - do smaku
szczypta cynamonu
szczypta kurkumy (niekoniecznie)
2 lyzki posiekanej swiezej natki kolendry
2 lyzki posiekanej swiezej miety
Olej rozgrzac powoli na malym ogniu, dodac plasterki imbiru i saute przez okolo 10 minut, nie dopuscic aby imbir sie zrumienil. Odstawic i wystudzic.
Wlaczyc malakser, wrzucic czosnek, posiekac. Dodac orzechy, posiekac. Dodac reszte skladnikow (imbir z calym olejem) i zmiksowac na geste puree - nie na gladka paste. Doprawic sola i pieprzem w razie potrzeby i schlodzic w lodowce.
Podawac w temperaturze pokojowej z razowa pita pokrojona na trojkaciki.

Ostatnią edycję dokonał moderator: