Jagodzianki

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
JAGODZIANKI

3 1/2 szkl. mąki,
ok. 3 dag drożdży
1 szkl. letniego mleka,
10 dag stopionego masła,
1/3 szkl. cukru,
2 żółtka i 1 jajko,
1/2 łyżeczki soli

ok. 25 dag jagód pomieszanych z łyżeczką mąki

Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru, 2 łyżkami letniego mleka i łyżką mąki. Resztę maki wsypać do miski, dodać resztę składników i podrośnięty trochę rozczyn. Wyrobić dokładnie, żeby odstawało od ręki. Zostawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość- odrywać łyżką kawałki ciasta, kłaść na środek jagody, zlepiać i odkładać. Kiedy zrobimy połowę, wkładamy do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i robimy następne. Po ok. 20- 25 min. wyjmujemy gotowe jagodzianki i wkładamy drugą partię.
Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

17178739_d.jpg


17178745_d.jpg


I w przekroju:
17178790_d.jpg


Polecam przepis, trochę kombinowany, ale wyszły pyszne

Dodam jeszcze, że wyszło mi 22 sztuki.
Koszt- ok. 6 zł.
Kalorie- a i owszem :mrgreen:
Czas- ok. 2 godzin (z przerwami oczywiście )
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Upiekłam dzisiaj.Wyrobiłam w maszynie,dałam mniej drozdzy.Są dobre,polecam.Na drugi raz jagody wymieszam z maką i cukrem bo mają kwaśny smak.
 

nelly26

Member
Paź 25, 2005
79
0
0
smakowicie wygladaja te jagodzianki
 

bietka

Member
Lut 25, 2006
3,895
6
38
Tak też i smakują jedynie dla nas ciut za kwaśne ale nastepnym razem posypię jagody pudrem.Przy wyrobieniu w maszynie mało pracy z nimi.Dzieci jezdzą codziennie na jezioro i to zawsze jakieś urozmaicenie jedzenia.Polecam.
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
bietka
:dance:
Ja nie dodaję nigdy cukru do jagód, bo tak wolę, dlatego w przepisie nie było cukru
Ale cieszę się, że pomimo tego- smakowały
 

belle

Member
Wrz 15, 2004
1,377
0
0
LeNinka musze jutro je wyprobowac zrobic
beda wsam raz pod namiot na weekend
a masz jakis sposob aby nie nie podmakaly podczas pieczenia z soku z jagod??/
twoje jagodzianki wyszly przesmacznie mlask :mniam:
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
LeNinka musze jutro je wyprobowac zrobic
beda wsam raz pod namiot na weekend
a masz jakis sposob aby nie nie podmakaly podczas pieczenia z soku z jagod??/
twoje jagodzianki wyszly przesmacznie mlask :mniam:
belle!
:knuddel1: Cieszę się, że się podobają
Powiem, trochę nieskromnie, że przepis kombinowany, ale wyszły mi najlepsze, jakie robiłam :oops:
A co do wyciekania soku- to robiłam już dwa razy ( sumie ok. 40 jagodzianek :mrgreen: ) i wyciekło troszkę tylko z jednej. Z tym, że ja nie dodaję cukru do jagód (bo wtedy puszczają sok) i mieszam suche jagody z mąką pszenną, tak, by oblepiła każdą jagódkę i wtedy też soku jest mniej. :mrgreen:
Ważne, by nie dodawać do ciasta więcej mąki- to ma być baaaardzo miękkie ciasto
 

LeNinka

Member
Sie 14, 2005
944
0
0
No, coś ty??? :shock:

Rany, może to drożdże? :roll: Jakieś nieświeże były, czy co :roll: :

Moja koleżanka przepis jak raz wypróbowała, tak nie wypuszcza go z rąk ;) I zawsze jej się udaje i szczęśliwa jest, że wreszcie znalazła drożdżowe, które jej się udaje

Więc to raczej nie wina przepisu, tylko jakiegoś składnika nie teges :|

Ale smutno mi i tak :cry:
 

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
Upiekłam, jagody wprawdzie drogie jeszcze, ale warto było. Pyszne wyszły, ciasta tyle, ile lubię, czyli nie za dużo, no i moja starsza córka miała zabawę z lepieniem
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Ja jagodzianki jak i inne bułeczki drożdżowe robię głównie ze swojego przepisu na drożdżowe z olejem, jakoś tak już się przyzwyczaiłam, ale to nie istotne, bo pewnie każdy ma swoje ulubione ciasto, natomiast ze swoich doświadczeń jagodziankowych polecam jagody wymieszać z mąką ale kartoflaną ( ze zwykłą nie próbowałam, ale z kartoflaną wychodzi taki fajny kisielek, sok nie wycieka, ciasto nie nasiąka i nie robi się glinowate) no i zawsze na placuszek ciasta przed uformowaniem daję łyżeczkę cukru i sporo jagód, czasem ledwo mogę zakleić
icon_wink.gif
bo lubię jak nadzienie jest słodko kwaśne, nie wyobrażam sobie bez cukru tego nadzienia, zresztą tak samo jak i w pierogach, ale oczywiście jak kto lubi.
Nie widzę zdjęć LeNinki, ale wstawię swoje , które robiłam w niedzielę:
foto_010a.jpg

foto_015a.jpg
 

Załączniki

  • foto_010a.jpg
    foto_010a.jpg
    34.3 KB · Wyświetleń: 3
  • foto_015a.jpg
    foto_015a.jpg
    43.5 KB · Wyświetleń: 3

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Beata, śliczne!
Miałam ostatnio straszną ochotę na jagodziankę więc kupiłam w cukierni, ale nie spełniła szczerze mówiąc moich oczekiwań, ciasto drożdżowe mogło być lepszej jakości, a jagód więcej
icon_rolleyes.gif

Więc...
ktoś się orientuje, ile kosztuje litr jagód?
icon_smile.gif
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
ja kupowałam w ostatnią sobotę i płaciłam 9 zł za litr, ale lepiej bym wyszła kupując na wagę, były po 13 zł za kg. Zważyłam ten mój litr jagód, ważyły ok 55 dag, nie pamiętam dokładnie, kupiłam2 słoiki czyli miałam ok 1 kg zamiast za 13 to za 18 zł
icon_rolleyes.gif
w sobotę znów kupię, ale już na pewno na wagę.

gdyby ktoś się chciał skusić na moje ciasto to tu jest przepis https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4247
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,367
3,641
113
Beato, przepiękne te Twoje jagodzianki....
mniam.gif
mniam.gif
mniam.gif


Ja dziś płaciłam 2.50 za 200-mililitrową szklaneczkę jagód....
icon_sad.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ela Wojtaszek

Member
Lip 7, 2006
120
0
16
Też zapłaciłam 9 zł za litr jagód. Jutro piekę znowu i coś mi się wydaje, że wypróbuję przepis Beaty
icon_smile.gif
. Mam zamiar zamrozić część upieczonych jagodzianek, taki rodzaj przetworów na zimę
icon_smile.gif
. Żartowałam; na wyjazd wakacyjny będą.
 

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
1
38
Elu, dobrze zrobisz zamrażając-ja tak zawsze robię, bo nie jestem w stanie zjeść wszystkich jednego dnia, a jednak na drugi dzień nie są już takie jak zaraz po upieczeniu. Niestety tym razem miałam tak zapchaną zamrażarkę, że dla drożdżówek nie było już miejsca, więc zostały sobie po prostu przykryte ściereczką, na szczęście lukrowane dłużej zachowują świeżość
 

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,294
364
83
Beata, od niedzieli myślę tylko o Twoich jagodziankach, są piękne!
daumen.gif
Muszę je zrobić! Jutro rano idę po jagody, dzisiaj widziałam po 10zł za słoik litrowy.
Były też na wagę ale nie pamiętam ceny. Ciekawy pomysł z tą mąką ziemniaczaną, wypróbuję na pewno.