Jajka faszerowanw kaparami

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis pochodzi z broszurki wielkanocnej wydanej przez Fakt i Winiary. Faktu nie czytam, Winiar unikam, ale broszurka jest bardzo udana Do tego dania potrzebne nam będzie:
- 6 jajek
- łyżka kaparów
- 10 dkg wędzonego łososia (ja kupuję w cieniutkich plasterkach)
- 1/2 pęczka koperku
- 4 - 5 łyżek majonezu
- sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać ze skorupek, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka, włożyć je do miski o dość chropowatej powierzchni. Ja kładę do małej makutry, bo świetnie się rozcierają
Koperek opłukać, osączyć i posiekać. 2 - 3 gałązki odłożyć do dekoracji.
Połączyć żółtka z kaparami i 3-4 łyżkami majonezu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Białka napełnić farszem i posmarować resztą majonezu. Ozdobić paseczkami łososia oraz koperkiem..

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Czy takie z soli... moga byc po opłukaniu? Czy za słone będą? Brzmi interesująco
icon_wink.gif

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie wiem jakie to są z soli, więc trudno mi jednoznacznie odpowiedzieć. Smak soli złagodzi trochę majonez, ale znów podkreśli wędzony łosoś. Przepraszam, ale musisz zdecydować sama. Ja życzę udanej decyzji i pozdrawiam świątecznie.

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Kapary w samej wodzie i soli (solance ) sa slone i raczej powinno sie je troszke wymoczyc.Sa tez marynowane w zalewie octowej i oliwie tych moczyc nie trzeba.

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Dzięki za pomoc, oczywiście masz rację. Ja zupełnie inaczej zrozumiałam ten wpis, za co bardzo przepraszam. Uzmysłowiła mi to przed chwilą rozmowa z moim synem (on dobrze gotuje). Kapary kupujemy różnych firm i faktycznie o różnej słoności, ale ich nie moczymy ani nie płuczemy, bo to pozbawia je smaku. Chyba, że taka słoność jest dla kogoś nie do zniesienia, wtedy można przepłukać.
Ja ostatnio robiłam z firmy Figaro. Są słonawe, ale to znika podczas gryzienia. Spróbujcie kilka ziarenek, a indywidualny gust podpowie, co zrobić. Pozdrowienia.

bo66

Member
Kwi 4, 2008
370
0
0
Seniorko czuje sie skrepowana nie dziekuj nie ma za co.Ja kaparow nie kupuje ,sama je zbieram i marnuje.Moj syn tez jest dobrym kmucharzem czego nie moge powiedziec o corce - niestety .

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ale mi zaimponowałaś. Ja mogę zbierać tylko w sklepach. Im lepszy sklep, tym większy wybór. Podziwiam Cię i życzę sukcesów
wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
No a ja mam kapary nie w zalewie, ale zasolone hihi. tzn w soli. Musze spróbować inaczej sie nie dowiem, czy sie nadadzą

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Coś jak grecka tylko zamiast oliwek kapary - bardzo mi tak smakuje
lecker.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy