Jarmuż z marchewką

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Jarmuż z marchewką

jarmu__z_marchewk_.jpg



*Kilka liści jarmużu

*1 marchew

*sól,cukier,pieprz

* masło

Jarmuż przemrozić,sparzyć i drobno posiekać.

Wrzucić na patelnię i podsmażyć na maśle.

Marchew zetrzeć na drobnych oczkach i dodać do jarmużu.

Dusić pod przykryciem przez kilka minut.

Do smaku doprawić solą,pieprzem i według upodobań cukrem.

Ja zawsze daję trochę cukru,bo w moich wspomnieniach ta potrawa miała słodkawy posmak.
 

Załączniki

  • jarmu__z_marchewk_.jpg
    jarmu__z_marchewk_.jpg
    45.3 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
a ja myslalam, ze ladniej wyglada
icon_lol.gif

moze cos jak marczewka z groszkiem.

ale zrobie. Szpinak lubia to i taki widok ich nie przerazi
icon_wink.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
No mnie też,ale w tym roku będzie z nim słabo.
Nadmiar zawsze mroziłam,rok jednak długi i wszystko wyszło...
gruebel_2.gif
 

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
Janka- bardzo dziękuję za przepis. Napisz proszę jak mrozisz jarmuż ?
anbetung.gif
 

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Jesli robiłam zapasy na zimę,to najpierw sparzyłam,posiekałam i kładłam w woreczki do zamrażarki.
Jesli to ma być na teraz,to liście wkładam na kilka godzin do zamrażarki.
 

margarett

Member
Wrz 14, 2007
607
0
16
Zrobię dzisiaj tylko bez marchewki.
 

Caritka

Member
Mar 14, 2005
10,541
0
36
Wedlug mnie, jarmuz to takie pomieszanie smakow kapusty, brukselki i brokulow,
bardziej przypomina mi szczaw, niz szpinak, jednak jarmuz nie jest kwasny.
To bardzo wartosciowe warzywo.
Zbiera sie go po przymrozkach, zeby zapobiec goryczki, ktora w sobie ma.
Bez wnikania w internet, wydaje mi sie, ze chyba od pazdziernika jest na niego czas, nie pamietam dokladnie,
ale teraz, w listopadzie, juz na pewno
icon_wink.gif


Jarmuz ma nawet swoj watek
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22860&hl=
 

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
28,005
2,348
113
No to muszę wgryźć się w temat. Jak wynika z postu Janki, przemrożenie w zamrażalniku też działa.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Zrobiłam, poczęstowałam rodzinę. Mnie smakował średnio, ale nie tak, żebym już do ust nie wzięła. Moja siostra zachwycona, moi Rodzice tak trochę mniej, ale smakowało im. Czyli do powtórki. Dzieki za przepis.

Aha, dodałam trochę soku z cytryny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Kawo,no są różne gusta
icon_lol.gif
ja go uwielbiam,bo kojarzy mi się z domem rodzinnym,nawet małżonek(który nie przepada za zielskiem)stwierdził że mu smakuje.
W tym roku nie mam źródełka,a na targu nie widziałam.
 

kawazmlekiem

Member
Mar 19, 2005
37,849
6
38
Wiesz, na pewno będę powtarzać, jeśli tylko jarmuż dostanę, bo nie był jakiś odpychający, z rozsądku będę, bo to niezwykle cenne źródło wszelakiego dobra, to może kiedyś tez się zachwycę. No w każdym razie moja siostra została wielką fanką tego dania, bo nawet jej nie przeszkadzała nielubiana przez nią mocno marchewka.
icon_lol.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy