Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Jeszcze jedna wersja buleczek z cebula
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mudiwa" data-source="post: 867005" data-attributes="member: 16315"><p>Znalazlam przepis na bulki z cebula tutaj:</p><p><a href="http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Bulki-z-cebulka.html" target="_blank">http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Bulki-z-cebulka.html</a></p><p>Brzmi jak nastepuje:CYTATSkładniki na 20 bułeczek:</p><p></p><p> * pół szklanki letniego mleka</p><p> * 1 łyżka cukru</p><p> * 2 łyżeczki</p><p> soli</p><p> * 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła</p><p> * 1,5 szklanki letniej wody</p><p> * 1 duża łyżka</p><p> suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych</p><p> * 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone), w oryginale 2 łyżki</p><p> * 5,5 szklanki mąki pszennej </p><p></p><p>Dodatkowo:</p><p></p><p> * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania </p><p></p><p>Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.</p><p></p><p>Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.</p><p></p><p>Piec około 20 minut w temperaturze 200&#186;C. Studzić na kratce.</p><p></p><p>Metoda dla maszynistów:</p><p></p><p>W maszynie do pieczenia chleba umieścić wszystkie składniki na ciasto według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania chleba 'dough' (1,5 h), po czym ciasto wyjać, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mudiwa, post: 867005, member: 16315"] Znalazlam przepis na bulki z cebula tutaj: [URL="http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Bulki-z-cebulka.html"]http://mojewypieki.blox.pl/2009/05/Bulki-z-cebulka.html[/URL] Brzmi jak nastepuje:CYTATSkładniki na 20 bułeczek: * pół szklanki letniego mleka * 1 łyżka cukru * 2 łyżeczki soli * 3 łyżki miękkiego lub roztopionego masła * 1,5 szklanki letniej wody * 1 duża łyżka suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych * 3 średnie cebule, (drobniutko pokrojone i podsmażone, mogą być zmielone), w oryginale 2 łyżki * 5,5 szklanki mąki pszennej Dodatkowo: * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Wymieszać mleko, wodę, cukier, sól i masło. Drożdże wymieszać z mąką (ze świeżych zrobić wcześniej rozczyn), umieścić w dużej misce, dodać płyny i cebulkę. Zagnieść ciasto gładkie i elastyczne, w razie potrzeby dosypać więcej mąki (do pół szklanki). Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić, podzielić na około 20 części (u mnie bułeczki 65 gramowe). Uformować bułeczki, położyć na blaszce (wcześniej wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Przykryć, odstawić do napuszenia na 30 minut. Przed samym pieczeniem bułeczki można naciąć i posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC. Studzić na kratce. Metoda dla maszynistów: W maszynie do pieczenia chleba umieścić wszystkie składniki na ciasto według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania chleba 'dough' (1,5 h), po czym ciasto wyjać, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować według powyższego przepisu. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Jeszcze jedna wersja buleczek z cebula
Top
Bottom