jogurt sojowy

julija

Member
Lip 10, 2007
5
0
0
Witajcie,

pamiętam jak wróciłam do Polski zza mórz i oceanów i chciałam kontynuować moje beznabiałowe zycie,a tu ...niespodzianka jogurt sojowy nie do dostania. WIęc postanowiłam sama go zrobić. Ale jak zdobyć starter, skoro (wtedy) nie ma żadnego jogurtu sojowego w sklepach. Mam prosić przyjaciół o przysłanie??? TRochę głupio, więc zdecydowałam się pomieszać. Litr mleka sojoweg (własnej roboty lub kartonikowe) podgrzałam do hm, myślę, że około 42 stopni, i wlałam 150 ml jogurtu naturalnego zott , czy tam innego byle z żywymi bakteriami i bez żelatyny. To wszystko do termosu na jakieś 8 godzin i potem do lodówki, żeby przestygło. No i mam, od roku jestem jego producentką (domową) i co ciekawe, nie wiesz czego się możesz spodziewać, zawsze jest trochę inny, to znaczy inną ma konzystencję i trochę inny smak, czasami niestety zdarza się mu przekisnąć
icon_sad.gif
.
To samo można zrobić z mlekiem sojowym waniliowym i pewnie każdym innym smakiem, nie robiłam z owsianym a ni ryżowym.

a jakie są wasze doświadczenia?

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Margot - to wrzuć tu przepis po angielsku - moze jakas dobra duszyczka w wolnej chwili przetłumaczy?
icon_wink.gif

Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot @ 11 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=537855Cinka moge podać linka ,tylko on dłuuuggiiii i chyba ciężki w tłumaczeniu,ale tu tyle dobrych duszyczek,więc podaję,to co mleko sojowe robić?
zahnlos.gif

http://www.bryannaclarkgrogan.com/page/page/1999382.htm
Margot, ja ci to przetlumacze. Nie ma sprawy. Tylko troszeczke pozniej. Choc nie wiem czy ci sie spodoba, bo on z mieszanki domowego mleka i takiego kupnego. Z dodatkiem kupnej kultury, albo z dodatkiem jogurtu sojowego. Z maka z tapioki. I agarem. Masz to wszystko pod reka? Jesli tak, to przetlumacze najszybciej jak bede mogla i podesle.

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
z maka z tapioki i agarem to bardziej jak budyn niz jogurt...
choc wlasciwie sa tu w sprzedazy takie cuda. Nazywaja to jogurtem, a w konsystencji jak galaretka.

Jak przekisnie taki jogurt czy mleko sojowe zawsze mozna cos z tym upiec.

julija

Member
Lip 10, 2007
5
0
0
kermidt @ 11 Jul 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=537982z maka z tapioki i agarem to bardziej jak budyn niz jogurt...
choc wlasciwie sa tu w sprzedazy takie cuda. Nazywaja to jogurtem, a w konsystencji jak galaretka.

Jak przekisnie taki jogurt czy mleko sojowe zawsze mozna cos z tym upiec.
a dzięki kermidt za podsunięcie pomysłu, wyobrażam sobie, że chlebek na takim "zakwasie" może być całkiem całkiem. A ja zawsze łzy wylewałam nad straconym mleczkiem czy to z kartoniku (bo nie tanie) czy to zwłasnej roboty (bo ...szkoda własnej roboty)

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
najczesciej pieklam buleczki Anerite
ale tez do innych ciast, gdzie dodaje sie maslanki, jogurty czy kefiry jest ok.

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
"Racuchy" tez mozna
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot juz wyprobowala przepis, to mozna umieszczac ;)

Jogurt sojowy - wolne tlumaczenie z linka Margot:

Przed:
Umyj dokladnie wszystkie pojemniki, nakrywki i wszystko inne co bedziesz uzywala do produkcji. Bedziesz takze potrzebowala termometr do jogurtu, czy jakikolwiek termometr spozywczy.

Skladniki:
6 filizanek goracego mleko sojowego doowej roboty z dodatkiem odrobiny cukru (1 1/2 lyzki) i soli (3/8 lyzeczki) - moze byc cukier organiczny, miod, syrop klonowy, czyjakikolwiek preferowany slodzik, to samo z sola
4 filizanki zimnego mleka sojowego ze sklepu (takiego troche bardziej gestego), chlodzonego w loduwce przez kilka godzin.
1 torebka kultury "Nature Vital-Ferment" albo 1 filizanka naturalnego jogurtu sojowego
1/2 filizanki maki z tapioki
1/2 lyzki agar w proszku

Proces:
* wymieszaj 1 filizanke kupnego jogurtu z maka z tapioki i agarem; mieszaj az sie wszystko rozpusci;
* dodaj 3 filizanki goracego swiezo zrobionego domowego mleka, mieszaj az wszystko bedzie gladko rozprowadzowne, bez grudek;
* "gotuj" w mikrofalowce na wysokim przez minute - wymieszaj dobrze - gotuj nastepne 2 minuty - wymieszaj - i znowu 2 minuty - i wymieszaj. Mozesz tez gotowaj w garnku - duzym i ciezkim - mieszajac caly czas az zgestnieje i bedzie blyszczacy.
* Teraz wymieszaj pozostale 3 filizanki goracego mlego domowego i 3 filizanki zimnego kupnego. Roznica temperatur powinna spowodowac, ze mieszanina osiagnie odpowiednia temperature. Jesli nie, wsadz do lodowki, zeby schlodzila sie to 115 F. Uzyj termometra by sie upewnic.
* Kiedy temperatura osiagnie te 115 F, dodaj kulture jogurtowa rozprowadzona uprzednio z polawa filizanki cieplego mleka sojowego, albo dodaj jogurt sojowy o temperaturze pokojowej. Wymieszaj bardzo dokladnie. Przelej do sloikow/pojemnikow, wsadz do "inkubatora" i zostaw na 10-12 godzin.
* Kiedy gotowe, przeloz do lodowki. Zachowaj okole 1 filizanki do nastepnego jogurtu.

Lis 28, 2005
3,760
0
0
115 F = 45 C

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
To po kolej

Zrobiłam z połowy porcji (tak mnie nastraszyliście
icon_wink.gif
) a i dobrze bo i tak sporo wyszło
Mleko zrobiłam z dodatkiem wiórek kokosowych ( sól dałam ,cukru nie)
Mleko kupne to Alpro naturalny smak ,te słodzone cukrem naturalnym
a jako kultur dwie kapsułki Lacidofilu
Jogurt robił się w dużym słoju ,owinięty gazetami ,reklamówką i w koc
Robiłam 13 godzin i mógłby jeszcze z 2 godziny ,ale już był czas na spanie ,a do rano by mi skisł .Chyba taki z dodatkiem probiotyku potrzebuje więcej czasu
Fajnie smakuje ,a z malinami bardzo fajnie
sam
000_0339.jpg

a tu z malinami (maliny świeże zalane miodem i trzymane w lodówce)
000_0342.jpg

Załączniki

• 000_0339.jpg
    000_0339.jpg
    706.9 KB · Wyświetleń: 0
  • 000_0342.jpg
    000_0342.jpg
    637.6 KB · Wyświetleń: 0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Margot! Jestes wielka! Az mi slinka leci ......... lece kupowac duzy termos! No moze nie teraz, ale po pracy ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy