Jogurtowa plecionka drożdżowa z jagodami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Margot, piękna drożdżówka.
mniam.gif

Maraa, trzyma kciuki.
daumen.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Już sobie rośnie w misce. No i mam teraz mola: plecionka czy bułeczki? Zobaczę jaką konsystencję będzie miało ciasto po wyrośnięciu. A, i zamist 2 jajek dałam 1 jajko i 2 żółtka. Mam nadzieję, że nie zrobiłam nic złego.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
Krystyna9 @ 30 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733075Już sobie rośnie w misce. No i mam teraz mola: plecionka czy bułeczki? Zobaczę jaką konsystencję będzie miało ciasto po wyrośnięciu. A, i zamist 2 jajek dałam 1 jajko i 2 żółtka. Mam nadzieję, że nie zrobiłam nic złego.
na pewno nie zaszkodzą te 2 żółtka
A pewnie w trakcie okażw się czy się uda z nich zrobić bułeczki ,albo może takie bułeczki w formie ułożć jedna obok drugiej i pozwolić im sie zrosnąć?

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 30 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733076na pewno nie zaszkodzą te 2 żółtka
A pewnie w trakcie okażw się czy się uda z nich zrobić bułeczki ,albo może takie bułeczki w formie ułożyć jedna obok drugiej i pozwolić im sie zrosnąć?
Robiłam już bułeczki jogurtowe z przepisu z Izbuszki (inny przepis znalazłam na te bułeczki), ale bez nadzienia. Właśnie takie zrośnięte. Wyszły przepyszne. Ale dzisiaj mam ogromną ochotę na coś z jagodami. Boję się , że takie zrośnięte jagodzianki, po oderwaniu, nie będą zbyt apetycznie wyglądały.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
Krystyna9 @ 30 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733078Robiłam już bułeczki jogurtowe z przepisu z Izbuszki (inny przepis znalazłam na te bułeczki), ale bez nadzienia. Właśnie takie zrośnięte. Wyszły przepyszne. Ale dzisiaj mam ogromną ochotę na coś z jagodami. Boję się , że takie zrośnięte jagodzianki, po oderwaniu, nie będą zbyt apetycznie wyglądały.
tak ,mogą się bardzo zabarwić
gruebel_2.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Ciasto urosło migusiem i już jestem "po zabiegu". Plecionka! Umościłam ją w troszkę szerszej blaszce aby rosła sobie na boki. Za kilka minut pójdzie do piekarnika. Wiecie co? To ciasto rosło mi w rękach, w trakcie zaplątywania wałeczków. Takie piękne bąbelki się robiły. A drożdży dałam trochę mniej niż 5 dkg.
Następnym razem odważę się na bułeczki, bo ciasto było delikatne, miękkie i troszkę lepkie ale nie za bardzo i bułeczki mogą się fajnie formować.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Joanna @ 30 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733165Możesz przy okazji podrzucić link?
anbetung.gif

Jakoś mi się nie rzuciły w oczy....
Mam nadzieję, że plecionka się uda i będzie smakować.
icon_smile.gif
Niech no tylko je odnajdę. Jak tylko zobaczyłam przepis, to od razu zapisałam w komputerze i wydrukowałam.
A plecionka wyszła jak jakieś monstrum. Ciasto wyrosło jak jakieś głupie. Nawet ślad po pleceniu nie został. Od momentu zaplecenia do upieczenia, zwiększyła swoją objętość coś tak pięciokrotnie. Byłam w szoku, szczególnie że drożdży dałam ok. 3,5 dkg. No i ciekawostka. W piekarniku siedziało 50 minut, kiedy stwierdziłam że to już czas bi się ładnie zrumieniło. Wyłączyłam piekarnik i od razu wyjęłam (!) a ona sobie siadła !. Zakalca nie ma ale jest szwank na urodzie. I niech mi teraz ktoś powie, dlaczego? Ciasto jak puszek. Przepyszne. Tylko czemu siadło?
gruebel_2.gif

Joanno, mogę ten przepis na bułeczki jogurtowe skopiować z dysku i wkleić. Jest on oczywiście po rosyjsku. Ja sobie tłumaczę wszystko przy pomocy słownika, bo z językiem jestem mocno na bakier

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Serdecznie dziękuję za link, Krystyno. Faktycznie wyglądają tak, że nie można obok nich przejść obojętnie.
mniam.gif

Gdy pierwszy raz piekłam tę drożdżowkę, też rosła jak szalona, wręcz wylewała się z formy, ale na szczęście nie opadła. Drugim razem nie plotłam, bo również śladu po pleceniu nie było i wzięłam dla pewności dużo większą formę.
icon_smile.gif

Może ta upalna pogoda tak pobudziła drożdże?
Albo im służy połączenie z jogurtem?
Grunt, żę wyszła puszysta i bez zakalca.
icon_smile.gif

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Moje ciasto też rosło jak szalone, zrobiłam w dwóch foremkach keksowych (30x12x7) i byłam mocno zdziwiona, że taka ilość ciasta wypełniła je po same brzegi
icon_eek.gif
( po upieczeniu oczywiście) Zaufałam jednak sugestii Joanny, chociaż wydawało mi się to mało prawdopodobne żeby to wszystko niby tak miało wyrosnąć...i nawet przez moment chciałam to zapakować w jedną foremkę
icon_mrgreen.gif
Ciasto jest bardzo delikatne i w smaku przypomina mi słodką bułkę, którą zajadałam się w dzieciństwie u babci. Na pewno jeszcze nie raz ją upiekę, jest pyszna!
mniam.gif

Drożdży też dałam mniej, bo uznałam, że przy takich upałach wystarczy połowa porcji.
icon_wink.gif

Joanno dzięki za przepis
bussi.gif

P.s. Joanno i Krystyno, mam prośbę do Was, jak już przetestujecie ten przepis na bułeczki to mogłybyście go wpisać? Link podany przez Krystynę nic mi nie pokazuje, trzeba tam chyba być zarejestrowanym.

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Maraa @ 31 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733219P.s. Joanno i Krystyno, mam prośbę do Was, jak już przetestujecie ten przepis na bułeczki to mogłybyście go wpisać? Link podany przez Krystynę nic mi nie pokazuje, trzeba tam chyba być zarejestrowanym.
Ja co prawda testowałam już te bułeczki, ale nie znając rosyjskiego, przetłumaczyłam ze słownikiem ingrediencje i dalej robiłam już "na czuja". Musimy uśmiechnąć się
bussi.gif
do Joanny
cvety.gif
.
Mnie te bułeczki bardzo smakowały. Wyrosły wysoko, kulki posklejały się, ale potem tak fajnie się je odrywało. Jako że ciasto jest niezbyt słodkie, to posypałam je kruszonka. Do mleczka mniam
mniam.gif

Krystyna9

Well-known member
Cze 7, 2007
16,273
2,355
113
Margot @ 31 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733237a i te są fajne z kwaśna śmietaną i nadzieniem orzechowym ....
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=755
Też zerkałam na nie łakomym wzrokiem. Tyle, że mój słownik ma ograniczony zasób słówek i nie bardzo kumam np. "1/3 стакана плотно утрамбованного коричневого сахара", że nie wspomnę o wykonaniu. Mogę się tylko oblizać patrząc na zdjęcia

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
602
113
zrobiłam te bułki z linku Krystyny
lecker.gif
przetłumaczyłam w google tłumacz
bu_ki_035.jpg
Joanno ,a to z karmelem to jest jakoś tak w warkocze formowane ,bo tak mi tłumaczy to google ,a ja myślałam ,ze to w takich kulkach -bułkach

Załączniki

• bu_ki_035.jpg
    bu_ki_035.jpg
    682.1 KB · Wyświetleń: 21

Maraa

Well-known member
Mar 26, 2008
2,306
383
83
Margot @ 31 Jul 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=733221Marra ,pokaż tą pychotkę
Mówisz i masz
icon_mrgreen.gif
Niestety tylko jednej zdążyłam zrobić zdjęcie. Ale Ty Margot jesteś niesamowita, widzę, że już upiekłaś to do czego ja dopiero się przymierzam... jak Joanna będzie tak dobra i przetłumaczy przepis
icon_smile.gif
Ładnie się Joanno do Ciebie uśmiecham...

Margot, piękne bułeczki i na pewno bardzo smaczne
lecker.gif

Załączniki

• DSC03458.JPG
    DSC03458.JPG
    346.7 KB · Wyświetleń: 8
  • DSC03465.JPG
    DSC03465.JPG
    364 KB · Wyświetleń: 8

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy