Krystyna9 @ 30 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733075Już sobie rośnie w misce. No i mam teraz mola: plecionka czy bułeczki? Zobaczę jaką konsystencję będzie miało ciasto po wyrośnięciu. A, i zamist 2 jajek dałam 1 jajko i 2 żółtka. Mam nadzieję, że nie zrobiłam nic złego.na pewno nie zaszkodzą te 2 żółtka
A pewnie w trakcie okażw się czy się uda z nich zrobić bułeczki ,albo może takie bułeczki w formie ułożć jedna obok drugiej i pozwolić im sie zrosnąć?
Margot @ 30 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733076na pewno nie zaszkodzą te 2 żółtka
A pewnie w trakcie okażw się czy się uda z nich zrobić bułeczki ,albo może takie bułeczki w formie ułożyć jedna obok drugiej i pozwolić im sie zrosnąć?Robiłam już bułeczki jogurtowe z przepisu z Izbuszki (inny przepis znalazłam na te bułeczki), ale bez nadzienia. Właśnie takie zrośnięte. Wyszły przepyszne. Ale dzisiaj mam ogromną ochotę na coś z jagodami. Boję się , że takie zrośnięte jagodzianki, po oderwaniu, nie będą zbyt apetycznie wyglądały.
Krystyna9 @ 30 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733078Robiłam już bułeczki jogurtowe z przepisu z Izbuszki (inny przepis znalazłam na te bułeczki), ale bez nadzienia. Właśnie takie zrośnięte. Wyszły przepyszne. Ale dzisiaj mam ogromną ochotę na coś z jagodami. Boję się , że takie zrośnięte jagodzianki, po oderwaniu, nie będą zbyt apetycznie wyglądały.tak ,mogą się bardzo zabarwić![]()
Krystyna9 @ 30 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733078Robiłam już bułeczki jogurtowe z przepisu z Izbuszki (inny przepis znalazłam na te bułeczki),Możesz przy okazji podrzucić link?![]()
Jakoś mi się nie rzuciły w oczy....
Mam nadzieję, że plecionka się uda i będzie smakować.![]()
Joanna @ 30 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733165Możesz przy okazji podrzucić link?![]()
Jakoś mi się nie rzuciły w oczy....
Mam nadzieję, że plecionka się uda i będzie smakować.
Niech no tylko je odnajdę. Jak tylko zobaczyłam przepis, to od razu zapisałam w komputerze i wydrukowałam.
A plecionka wyszła jak jakieś monstrum. Ciasto wyrosło jak jakieś głupie. Nawet ślad po pleceniu nie został. Od momentu zaplecenia do upieczenia, zwiększyła swoją objętość coś tak pięciokrotnie. Byłam w szoku, szczególnie że drożdży dałam ok. 3,5 dkg. No i ciekawostka. W piekarniku siedziało 50 minut, kiedy stwierdziłam że to już czas bi się ładnie zrumieniło. Wyłączyłam piekarnik i od razu wyjęłam (!) a ona sobie siadła !. Zakalca nie ma ale jest szwank na urodzie. I niech mi teraz ktoś powie, dlaczego? Ciasto jak puszek. Przepyszne. Tylko czemu siadło?![]()
Joanno, mogę ten przepis na bułeczki jogurtowe skopiować z dysku i wkleić. Jest on oczywiście po rosyjsku. Ja sobie tłumaczę wszystko przy pomocy słownika, bo z językiem jestem mocno na bakier
Maraa @ 31 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733219P.s. Joanno i Krystyno, mam prośbę do Was, jak już przetestujecie ten przepis na bułeczki to mogłybyście go wpisać? Link podany przez Krystynę nic mi nie pokazuje, trzeba tam chyba być zarejestrowanym.Ja co prawda testowałam już te bułeczki, ale nie znając rosyjskiego, przetłumaczyłam ze słownikiem ingrediencje i dalej robiłam już "na czuja". Musimy uśmiechnąć siędo Joanny
.![]()
Mnie te bułeczki bardzo smakowały. Wyrosły wysoko, kulki posklejały się, ale potem tak fajnie się je odrywało. Jako że ciasto jest niezbyt słodkie, to posypałam je kruszonka. Do mleczka mniam![]()
Margot @ 31 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733237a i te są fajne z kwaśna śmietaną i nadzieniem orzechowym ....
http://www.izbushka.com/forum/showthread.php?t=755Też zerkałam na nie łakomym wzrokiem. Tyle, że mój słownik ma ograniczony zasób słówek i nie bardzo kumam np. "1/3 стакана плотно утрамбованного коричневого сахара", że nie wspomnę o wykonaniu. Mogę się tylko oblizać patrząc na zdjęcia
Margot @ 31 Jul 2008 napisał:index.php?act=findpost&pid=733221Marra ,pokaż tą pychotkęMówisz i maszNiestety tylko jednej zdążyłam zrobić zdjęcie. Ale Ty Margot jesteś niesamowita, widzę, że już upiekłaś to do czego ja dopiero się przymierzam... jak Joanna będzie tak dobra i przetłumaczy przepis
Ładnie się Joanno do Ciebie uśmiecham...![]()
Margot, piękne bułeczki i na pewno bardzo smaczne![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.