- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Zmodyfikowany przepis z włoskiej gazety kulinarnej
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
składniki:
200 g mąki
4 jajka
500g naturalnego jogurtu
Pół opakowania proszku do pieczenia
Cytryna - skórka i sok
200g cukru
50 g masła
Cukier waniliowy
Nieco ekstraktu waniliowego
Cukier puder do dekoracji
Szczypta soli
Ciut likieru limoncello (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Jajka ubić z 120 g cukru
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ekstrakt, szczyptę soli i
250g jogurtu i limoncello
Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm
Piec 40 - 45 minut
Schłodzić
Przekroić
Skropić sokiem z cytryny i limoncello
KREM / KARMEL
Resztę cukru (80g) wsypać do rondelka, dodać 4 łyżki wody i masło
Zrobić karmel. Troszkę to potrwa, cierpliwości
Przestudzić lekko, dodać pozostałe 250g jogurtu i skórkę startą z cytryny
Ciasto przełożyć kremem
Posypać cukrem pudrem
Podawac z kleksem kremu
Zdjęcie kiepskie..
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
składniki:
200 g mąki
4 jajka
500g naturalnego jogurtu
Pół opakowania proszku do pieczenia
Cytryna - skórka i sok
200g cukru
50 g masła
Cukier waniliowy
Nieco ekstraktu waniliowego
Cukier puder do dekoracji
Szczypta soli
Ciut likieru limoncello (niekoniecznie)
PRZYGOTOWANIE
Ciasto:
Jajka ubić z 120 g cukru
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ekstrakt, szczyptę soli i
250g jogurtu i limoncello
Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm
Piec 40 - 45 minut
Schłodzić
Przekroić
Skropić sokiem z cytryny i limoncello
KREM / KARMEL
Resztę cukru (80g) wsypać do rondelka, dodać 4 łyżki wody i masło
Zrobić karmel. Troszkę to potrwa, cierpliwości
Przestudzić lekko, dodać pozostałe 250g jogurtu i skórkę startą z cytryny
Ciasto przełożyć kremem
Posypać cukrem pudrem
Podawac z kleksem kremu
Zdjęcie kiepskie..

Ostatnią edycję dokonał moderator: