Jogurtowe ciasto z kremem karmelowo jogurtowo

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Zmodyfikowany przepis z włoskiej gazety kulinarnej

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

składniki:

200 g mąki
4 jajka
500g naturalnego jogurtu
Pół opakowania proszku do pieczenia
Cytryna - skórka i sok
200g cukru
50 g masła
Cukier waniliowy
Nieco ekstraktu waniliowego
Cukier puder do dekoracji
Szczypta soli
Ciut likieru limoncello (niekoniecznie)

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

Jajka ubić z 120 g cukru
Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, ekstrakt, szczyptę soli i
250g jogurtu i limoncello
Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o średnicy 20 cm
Piec 40 - 45 minut

Schłodzić
Przekroić
Skropić sokiem z cytryny i limoncello

KREM / KARMEL
Resztę cukru (80g) wsypać do rondelka, dodać 4 łyżki wody i masło
Zrobić karmel. Troszkę to potrwa, cierpliwości
Przestudzić lekko, dodać pozostałe 250g jogurtu i skórkę startą z cytryny

Ciasto przełożyć kremem
Posypać cukrem pudrem

Podawac z kleksem kremu


Zdjęcie kiepskie..
BTCyZFPsKQObEFv45B.jpg
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy