Kaczka a l'orange*

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
A ja kocham dostawać takie posty. Doskonały pomysł z dokładaniem jarzyn. Też go wypróbuję. A wyobraż sobie Neit, że ten przepis jest na pewno dużo starszy od Ciebie i ciągle się sprawdza. Lubię gotować z moich "wiekowych" przepisów. Są niezawodne, a do tej pory już wielokrotnie przetestowane.
icon_lol.gif
 

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
W tym tygodniu kupuję kaczkę. Dzięki za wyciągnięcie przepisu, choć wydaje mi się, że nick autora ostatniego wpisu, jest trochę dziwny.

Edit: Był dziwny, bo już go nie ma. Zniknął jako ten sen złoty.
icon_eek.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

yrsa

Moderator
Członek ekipy
Sty 3, 2009
27,313
1,607
113
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Oczywiście. Nie chce mi się już ciagnąć tego tematu w wątku kulinarnym (ani żadnym innym). EOT.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Się piecze. Wczoraj ją wyparzyłam i schłodziłam, a po nasoleniu i przyprawieniu powędrowała na noc do lodówki.

seniorka @ 8 Nov 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=908739Dokładnie osuszoną, nacieramy wewnątrz solą zmieszaną ze zmielonym pieprzem
Mam pytanie - czy faktycznie przyprawia się ją tylko w środku? Bo ja odruchowo posoliłam i na zewnątrz.

EDIT:
A, i jeszcze jedno - jak się układa kaczkę w brytfannie - grzbietem do góry czy odwrotnie?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
7,763
1,162
113
Joanna @ 19 May 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1523826Się piecze. Wczoraj ją wyparzyłam i schłodziłam, a po nasoleniu i przyprawieniu powędrowała na noc do lodówki.



Mam pytanie - czy faktycznie przyprawia się ją tylko w środku? Bo ja odruchowo posoliłam i na zewnątrz

EDIT:
A, i jeszcze jedno - jak się układa kaczkę w brytfannie - grzbietem do góry czy odwrotnie?
Piersia do gory i delikatnie nacina/nakluwa skore, zeby tłuszcz mogl sie wytopic i wyplynąć.
Ostatnio zrobilam tak: kaczke ( z nadzieniem z kaszy pęczak) wlozylam do zaroodpornego naczynia z pokrywką, lekko smarujac klarowanym maslem naczynie i wlewajac 5 łyżek bialego wina. Pieklam pod przykryciem 3 h w temperaturze 130 stopni. Po tym czasie zdjelam pokrywe i pomalowalam piers sosem czosnkowo miodowym, wstawilam pod grilla do zrumienienia.

Edit: zanim pomalowalam - zlałam sos spod kaczki zostawiajac jakis 1 cm plynu z tłuszczem.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Dzięki qd za odpowiedź. Gdzieś mi dzwoniło, że sposób ułożenia ma znaczenie.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
QUOTE (Joanna @ 19 May 2014, 15:10 ) index.php?act=findpost&pid=1523841Gdzieś mi dzwoniło, że sposób ułożenia ma znaczenie.
icon_smile.gif
I ma. Piersia do dolu i w polowie pieczenia obrocic piersia w dol. A nakluc kaczke absolutnie wszedzie, aby nadmiar tluszczu mogl swobodnie splywac w trakcie pieczenia. My kaczke ukladamy na kratce w brytfannie. I dodatkowo nacinamy skore na pierwsi w kratke.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Hej, ma byc w gore...sporo slonca u nas
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
No tu u mnie, caly dzien w ogrodzie sie uwijalam i teraz wieczorem nadmiar slonca wylazi...bzdury wypisuje.

Faktycznie obracac kaczke trzeba. Piersia w dol najpierw, a potem w gore, a potem znow w dol i w gore
icon_mrgreen.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
To znaczy, że przypadkiem dobrze zrobiłam. Nie będąc pewną, czym do góry, obracałam.
icon_lol.gif
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
biggrinflip.gif


Nasza kaczka a l'orange odrobine inaczej przygotowujemy. W srodek wkladamy liscie miety i kore cynamonu i 2 przepolowione pomarancze, ktorymi wczesniej nacieramy skore naklutej dobrze kaczki(ok. 2kg). skrzydla i nogi zwiazujemy. Piec jest rozgrzany tylko do 150C i kaczka sie piecze 60 min najpierw (ukladamy piersia w dol, po 30 min przewracamy piersia w gore, mozna wtedy zrobic kratke). Gdy kaczka w piecu, zesterem tniemy skorke pozostalych 3 pomaranczy w paski i wyciskamy z nich sok. 90g jasnego brazowego cukru karmelizujemy w rondlu, gdy jest juz gleboko brazowy, dodajemy 125g octu cydrowego, gotujemy 3 min. do tego dodajemy sok z pomaranczy i 80ml Grand Marnier i na lekkim ogniu gotujemy 2 minutki.

Blaszujemy skorke z pomaranczy, 3 razy, na koniec zalewajac ja lodowata woda. Odcedzamy wody i rezerwujemy skorki.

Z blachy zdejmujemy nadmiar tluszczu. Temperature pieca zwiekszamy do 180C. Kaczke polewamy sosem i pieczemy 45-50 min. A potem co 10 min polewamy paroma lyzkami sosu, az do wyczerpania. Za kazdym razem obracamy kaczke to piersia w dol to w gore.

Gdy kaczka gotowa, wyjmujemy z pieca, zakrywamy folia aluminiowa na 15 min. W tym czasie soki z brytfanny (zebrac nadmiar tluszczu znowu) wlewamy do rondla, dodajemy skorke z pomaranczy i 30g masla.

Kaczka a l'orange jest boska bo kwasna slodycz cytrusow neutralizuje kaczy tluszcz. Bardzo aromatyczna.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
32,381
3,662
113
Tatter, następnym razem piekę wg Twojego przepisu.
Cieszę się, że go dopisałaś, bo mi bardzo działa na wyobraźnię.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
4
0
Wcale nie moj, przepis mam od kolegi z ktorym czasem gotuje. Ale daje Ci slowo, Joanno, ze kazda minuta spedzona na przygotowaniu tej kaczki sie oplaca.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
No cóż, żeby podsumować tę dyskusję przyznaję, że nie do końca popisałam się tak, jak powinnam, pomijając solenie całego ptaka, co jest rzeczą oczywistą. Wydawało mi się, że w tym przepisie zamieściłam wszystkie wiadomości, ale widocznie ... nie. Mimo to, kaczka wychodziła doskonała (przeczytałam wszystkie posty). Jest jeszcze drugi przepis na kaczkę, tyle że z jabłkami. Może niektóre wiadomości powinnam połączyć? Ale teraz za póżno na "gdybanie". Serdecznie dziękuję tym, którzy robili i robią tę kaczkę. Pozdrowienia
wink.gif