Kanapka na goraco z kurczakiem i szpinakiem
Chrupiace kromki chleba wypelnione cieplym nadzieniem kurczakowo-szpinakowo-czosnkowym
250g mrozonego szpinaku, odmrozonego
4 lyzki majonezu
2 duze zabki czosnku, posiekane
1 lyzka oliwki z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona na polplasterki
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzeczka cukru
4 plasterki sera provolone lub innego zoltego
2 filety z kurczaka
sol, pieprz do smaku
2 duze zabki czosnku, posiekane
ulubione ziola
4 duze kromki zytniego chleba
Majonez zmieszac z 1 zabkiem czosnku, odstawic.
Filety umyc, osuszyc, natrzec posiekanym czosnkiem i przysmaczyc sola i pieprzem i ulubionymi ziolami. Smazyc na rozgrzanym oleju przez okolo 8 minut, przewracjac tylko raz w polowie smazenia. Jeszcze cieple pokrajac na niezbyt cienkie plasterki.
Odmrozony szpinak odcisnac i lekko przesmazyc z 1 zabkiem czosnku i odrobina soli na goracym oleju. Zdjac z patelni, dodac cebule na patelnie i smazyc okolo 2 minut, dodac cukier i ocet, zmniejszyc temperature i dusic okolo 5 minut az wiekszosc plynu wyparuje.
Kazda kromke chleba lekko posmarowac majonezem, na dwoch ukladac warstwami kurczaka, szpinak, cebule i plasterki sera. Przykryc pozostalymi dwiema kromkami i grillowac na grillu do panini lub na patelni do lekkiego zrumienienia.
Jezeli grillujemy na patelni to nalezy kanapki obciazyc z gory mniejsza patelnia aby je lekko splaszczyc i przypiekac 4-6 minut na kazdej stronie.
Przekroic kromki na pol, podawac z miska zielonej salaty.
Chrupiace kromki chleba wypelnione cieplym nadzieniem kurczakowo-szpinakowo-czosnkowym
250g mrozonego szpinaku, odmrozonego
4 lyzki majonezu
2 duze zabki czosnku, posiekane
1 lyzka oliwki z oliwek
1 czerwona cebula, pokrojona na polplasterki
1 lyzka octu balsamicznego
1 lyzeczka cukru
4 plasterki sera provolone lub innego zoltego
2 filety z kurczaka
sol, pieprz do smaku
2 duze zabki czosnku, posiekane
ulubione ziola
4 duze kromki zytniego chleba
Majonez zmieszac z 1 zabkiem czosnku, odstawic.
Filety umyc, osuszyc, natrzec posiekanym czosnkiem i przysmaczyc sola i pieprzem i ulubionymi ziolami. Smazyc na rozgrzanym oleju przez okolo 8 minut, przewracjac tylko raz w polowie smazenia. Jeszcze cieple pokrajac na niezbyt cienkie plasterki.
Odmrozony szpinak odcisnac i lekko przesmazyc z 1 zabkiem czosnku i odrobina soli na goracym oleju. Zdjac z patelni, dodac cebule na patelnie i smazyc okolo 2 minut, dodac cukier i ocet, zmniejszyc temperature i dusic okolo 5 minut az wiekszosc plynu wyparuje.
Kazda kromke chleba lekko posmarowac majonezem, na dwoch ukladac warstwami kurczaka, szpinak, cebule i plasterki sera. Przykryc pozostalymi dwiema kromkami i grillowac na grillu do panini lub na patelni do lekkiego zrumienienia.
Jezeli grillujemy na patelni to nalezy kanapki obciazyc z gory mniejsza patelnia aby je lekko splaszczyc i przypiekac 4-6 minut na kazdej stronie.
Przekroic kromki na pol, podawac z miska zielonej salaty.

Ostatnią edycję dokonał moderator: