Kapuśniak mojej mamy

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Kapuśniak mojej mamy

40 dag kiszonej kapusty
25 dag dobrej kiełbasy (lub 15 dag chudego boczku wędzonego)
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 1/2 kostki rosołowej
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
cebula
ząbek czosnku
2-3 ziemniaki
łyżeczka majeranku
2,5 dag masła
1 średnio czubata łyżka mąki

Kapustę opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę (boczek pokroić i najpierw przesmażyć na patelni, dopiero wymieszać z kapustą), liść laurowy, ziele, pieprz i 1/2 kostki rosołowej, ugotować. Warzywa (oprócz ziemniaków) obrać, pokroić, ugotować w drugim garnku z kostką rosołową na pół miękko, dodać pokrojone ziemniaki, ugotować. Połączyć zawartość obu garnków, dodać majeranek, pogotować ok. 20 minut. Z mąki i masła sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną zupy, przełożyć do garnka, chwilę gotować.

5861.jpg
 

jo_anna

Member
Paź 28, 2004
578
0
0
Nutinko, specjalistką od tradycyjnych zup była moja babcia, później moja mama, a dzięki temu przepisowi to chyba teraz i ja
Córcia wylizała tależ, a ja od garnka odejść nie mogę.
Mój pierwszy kapuśniak! Pycha.

Uściski dla mamy.
 

Bazylka

Member
Wrz 24, 2004
910
0
0
:lol:
Mnie też bardzo smakował.
 

nutinka

Member
Wrz 29, 2004
866
2
0
Fajnie, że smakuje. Ja też mam tak, że prawie wylizuję garnek i jem tyle kapuśniaku, że bardzo skutecznie się zakwaszam i na dłuższy czas mam dość kwaśności :dump: :mrgreen:.
 

olatka

Member
Lut 28, 2009
138
0
0
Ugotowalam dziś
icon_smile.gif
Pyyychotka, zjadlam wlasnie trzeci talerz i umieram
icon_lol.gif

Jedyna modyfikacja- na koniec dodałam łyżkę koncentratu pomidorowego- ładnie wpłynął na kolor zupki.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy