Kapuśniak mojej mamy
40 dag kiszonej kapusty
25 dag dobrej kiełbasy (lub 15 dag chudego boczku wędzonego)
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 1/2 kostki rosołowej
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
cebula
ząbek czosnku
2-3 ziemniaki
łyżeczka majeranku
2,5 dag masła
1 średnio czubata łyżka mąki
Kapustę opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę (boczek pokroić i najpierw przesmażyć na patelni, dopiero wymieszać z kapustą), liść laurowy, ziele, pieprz i 1/2 kostki rosołowej, ugotować. Warzywa (oprócz ziemniaków) obrać, pokroić, ugotować w drugim garnku z kostką rosołową na pół miękko, dodać pokrojone ziemniaki, ugotować. Połączyć zawartość obu garnków, dodać majeranek, pogotować ok. 20 minut. Z mąki i masła sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną zupy, przełożyć do garnka, chwilę gotować.
40 dag kiszonej kapusty
25 dag dobrej kiełbasy (lub 15 dag chudego boczku wędzonego)
liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1 1/2 kostki rosołowej
marchew
pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
cebula
ząbek czosnku
2-3 ziemniaki
łyżeczka majeranku
2,5 dag masła
1 średnio czubata łyżka mąki
Kapustę opłukać, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę (boczek pokroić i najpierw przesmażyć na patelni, dopiero wymieszać z kapustą), liść laurowy, ziele, pieprz i 1/2 kostki rosołowej, ugotować. Warzywa (oprócz ziemniaków) obrać, pokroić, ugotować w drugim garnku z kostką rosołową na pół miękko, dodać pokrojone ziemniaki, ugotować. Połączyć zawartość obu garnków, dodać majeranek, pogotować ok. 20 minut. Z mąki i masła sporządzić jasną zasmażkę, rozprowadzić odrobiną zupy, przełożyć do garnka, chwilę gotować.
