Przepis znalazłam dawno temu w "Potrawach z różnych stron świata" M. Halbańskiego. Robię ten kapuśniak zimą, bardzo odpowiada mi jego wędzonkowy smak.
Składniki
30 dkg kwaszonej kapusty
15 dkg suchej fasoli
25 dkg ziemniaków
25 dkg surowego wędzonego boczku
5 dkg smalcu
cebula
łyżka mąki
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki śmietany (22%)
sól
Wypłukaną fasolę moczymy przez 12 godzin w 1,5 l zimnej wody i gotujemy z boczkiem w wodzie, w której się moczyła. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę w małej ilości wody, do miękkości, dodając liść laurowy i ziarna pieprzu. Z mąki, drobno pokrojonej cebuli i smalcu robimy rumianą zasmażkę i dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Gdy fasola i mięso są miękkie, fasolę przecieramy przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek kroimy w kostkę. Do przetartej zupy z mięsem dodać kapustę i zagotować. Przed podaniem wlać do zupy śmietanę i włożyć osobno ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa jest tak sycąca, że wystarczy podać po niej deser, np. naleśniki po węgiersku i mamy pełny obiad.
Składniki
30 dkg kwaszonej kapusty
15 dkg suchej fasoli
25 dkg ziemniaków
25 dkg surowego wędzonego boczku
5 dkg smalcu
cebula
łyżka mąki
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki śmietany (22%)
sól
Wypłukaną fasolę moczymy przez 12 godzin w 1,5 l zimnej wody i gotujemy z boczkiem w wodzie, w której się moczyła. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę w małej ilości wody, do miękkości, dodając liść laurowy i ziarna pieprzu. Z mąki, drobno pokrojonej cebuli i smalcu robimy rumianą zasmażkę i dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Gdy fasola i mięso są miękkie, fasolę przecieramy przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek kroimy w kostkę. Do przetartej zupy z mięsem dodać kapustę i zagotować. Przed podaniem wlać do zupy śmietanę i włożyć osobno ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa jest tak sycąca, że wystarczy podać po niej deser, np. naleśniki po węgiersku i mamy pełny obiad.