Kapuśniak po słoweńsku

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Przepis znalazłam dawno temu w "Potrawach z różnych stron świata" M. Halbańskiego. Robię ten kapuśniak zimą, bardzo odpowiada mi jego wędzonkowy smak.

Składniki
30 dkg kwaszonej kapusty
15 dkg suchej fasoli
25 dkg ziemniaków
25 dkg surowego wędzonego boczku
5 dkg smalcu
cebula
łyżka mąki
2 ząbki czosnku
liść laurowy
kilka ziaren pieprzu
2 łyżki śmietany (22%)
sól

Wypłukaną fasolę moczymy przez 12 godzin w 1,5 l zimnej wody i gotujemy z boczkiem w wodzie, w której się moczyła. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę w małej ilości wody, do miękkości, dodając liść laurowy i ziarna pieprzu. Z mąki, drobno pokrojonej cebuli i smalcu robimy rumianą zasmażkę i dodajemy ją do ugotowanej kapusty. Gdy fasola i mięso są miękkie, fasolę przecieramy przez cedzak, przelewając wywarem, a boczek kroimy w kostkę. Do przetartej zupy z mięsem dodać kapustę i zagotować. Przed podaniem wlać do zupy śmietanę i włożyć osobno ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
Zupa jest tak sycąca, że wystarczy podać po niej deser, np. naleśniki po węgiersku i mamy pełny obiad.
 

Simona

Member
Paź 27, 2004
2,528
0
0
Przypomnialas mi ze dawno nie robilam tej zupy - u nas w Slowenii nazywa sie jota. Oczywiscie w tych czasach robimy jote na skroty, z fasoli z puszki bo komu jeszcze chce sie moczyc i gotowac.

Mam tylko jedno zastrzezenie co do przepisu: smietana to spolszczenie. Oprocz na samym wschodzie Slowenii gdzie i tak gotuja calkiem inaczej to przecietny Sloweniec dodawanie smietany do zupy uwaza za nie do przyjecia. Moja kuzynka wyszla za Chorwata i pamietam jak mowila ze fajna rodzina, tesciowa w porzadku, wszystko jest ok, tylko ze do zupy smietane dodaja.
icon_smile.gif


Ziemniaki mozna pominac i jesc z chlebem.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy