- Mar 19, 2005
- 4,557
- 1
- 0
Kapuśniak z białą fasolą
[SIZE=24pt].[/SIZE]1/4 małej główki kapusty(100-150 g)
[SIZE=24pt].[/SIZE]150 g fasoli
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 marchew
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 duży ziemniak
[SIZE=24pt].[/SIZE]100 g bekonu lub wędzonego boczku
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 łyżka smalcu
[SIZE=24pt].[/SIZE]2 ząbki czosnku
[SIZE=24pt].[/SIZE]bulion lub kostka rosołowa
[SIZE=24pt].[/SIZE]sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie(3)
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 łyżeczka Vegety(jak ktoś lubi)
Fasolę namoczyć na kilka godzin,następnie ugotować w tej samej wodzie.
Ziemniaka pokroić w dużą kostkę,marchew w półtalarki.
Z kapusty skroić grube żyły,pokroić na paski szerokości 2 cm.
Bekon lub wędzony boczek pokroić w kostkę.
Gdy fasola jest prawie miękka,wlać bulion lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej,dodać pokrojone warzywa,bekon,zmiażdżony czosnek,posolić,dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Na koniec porozgniatać część ziamniaków(zupa lekko zgęstnieje)dodać łyżkę smalcu(niekoniecznie) i jeśli ktoś lubi Vegetę.
Ja daję fasolę z puszki,wrzucam ją pod koniec gotowania zupy,dodaję trochę majeranku.
Zamiast bekonu można zupę ugotować na wędzonych żeberkach.

[SIZE=24pt].[/SIZE]1/4 małej główki kapusty(100-150 g)
[SIZE=24pt].[/SIZE]150 g fasoli
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 marchew
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 duży ziemniak
[SIZE=24pt].[/SIZE]100 g bekonu lub wędzonego boczku
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 łyżka smalcu
[SIZE=24pt].[/SIZE]2 ząbki czosnku
[SIZE=24pt].[/SIZE]bulion lub kostka rosołowa
[SIZE=24pt].[/SIZE]sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie(3)
[SIZE=24pt].[/SIZE]1 łyżeczka Vegety(jak ktoś lubi)
Fasolę namoczyć na kilka godzin,następnie ugotować w tej samej wodzie.
Ziemniaka pokroić w dużą kostkę,marchew w półtalarki.
Z kapusty skroić grube żyły,pokroić na paski szerokości 2 cm.
Bekon lub wędzony boczek pokroić w kostkę.
Gdy fasola jest prawie miękka,wlać bulion lub wodę z dodatkiem kostki rosołowej,dodać pokrojone warzywa,bekon,zmiażdżony czosnek,posolić,dodać przyprawy i gotować do miękkości warzyw.
Na koniec porozgniatać część ziamniaków(zupa lekko zgęstnieje)dodać łyżkę smalcu(niekoniecznie) i jeśli ktoś lubi Vegetę.
Ja daję fasolę z puszki,wrzucam ją pod koniec gotowania zupy,dodaję trochę majeranku.
Zamiast bekonu można zupę ugotować na wędzonych żeberkach.