kapusta czerwona na cieplo

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
zaczelo sie robic jesiennie, zimno, ale i tez czas na zbiory kapusty, w tym takze czerwonej

kuchnia 5 elementow mowi, ze najlepiej spozywac warzywa sezonowe, ktore rosna w naszych szerokosciach geograficznych

dlatego zaczal sie tez czas na kapuste czerwona, na cieplo, ze slodka i pikantna nuta
ta kapusta przyrzadzona w ten sposob rozgrzewa nas, podnosi YANG i QI
zbawienna przy braku "checi do zycia", przy zmeczeniu i poczuciu zimna

potrzebujemy:
czerwona kapusta
dwa gozdziki, papryczke chili proszek, cebule np. czerwona
sol
dwa kwaskowe jablka
1lyzka octu balsamicznego lub octu z czerwonego wina
1 filizanka wina czerwonego
cynamon szczypta
czerwony sok z winogron lub dzem z czarnej porzeczki
maslo
sol
pieprz

kapuste ile kto chce kroimy na cienkie paseczki
w duzym garnku rozgrzewamy minimalna ilosc wody, wrzucamy kapuste i dusimy pare minut
w miedzyczasie wrzucamy gozdziki, szczypte proszku chili(jak ktos lubi ostrzejsze to prosze bardzo), i pokrojona w kostke cebule
mieszamy i dusimy jeszcze dwie minuty
dodajemy szczypte soli
dodajemy jablka obrane i pokrojone w czastki
dodajemy lyzke octu
dodajemy czerwone wino
dodajemy cynamon i pare lykow soku winogronowego lub troche dzemu
na malenkim ogniu gotujemy kapuste az bedzie miekka
pod koniec dodajemy troche masla, pieprz i sol

jak zwykle po kazdym "dodajemy" potrawe mieszamy

smacznego.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
brzmi bardzo ciekawie Carbo!! moze uda mi sie ta kapustke 'wepchnac' w meza
icon_wink.gif

do wyprobowania w kazdym razie!
mniam.gif

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Właśnie wczoraj podobną gotowałam. Bardzo lubię czerwoną kapustę duszoną z jabłkami.

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
Bea, w mojego sie wlasnie wepchnela
icon_mrgreen.gif
mowi ze pyszna! do tego podalam sznycle wege z platkow owsianych

zdjecia nie zrobilam, bo taka kapusta to nieciekawie wyglada na zdjeciach
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Lis 28, 2005
3,760
0
0
Carbonicum, ja nie wiele wiem o kuchni 5 elementow, tyle co tutaj naczytalam, ale jak to jest ze zmiana skladnikow? Co moge zamienic, czego nie, itp. .... czy moge np. pominac ten dzem/sok? Czy to juz zmieni "rownowage" potrawy? Kapusta juz za mna chodzi, wiec wiem, ze sezon na nie, a czerwona uwielbiam
daumen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
mamuska_samuska @ 27 Sep 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=591784Carbonicum, ja nie wiele wiem o kuchni 5 elementow, tyle co tutaj naczytalam, ale jak to jest ze zmiana skladnikow? Co moge zamienic, czego nie, itp. .... czy moge np. pominac ten dzem/sok? Czy to juz zmieni "rownowage" potrawy? Kapusta juz za mna chodzi, wiec wiem, ze sezon na nie, a czerwona uwielbiam
daumen.gif
mamuska, a na odwrot zapytam, czemu nie mozesz dodac soku vel dzemu? nie lubisz?
icon_mrgreen.gif

w tym przypadku mozesz pominac sok i dzem jesli nie lubisz, bo zarowno cynamon jak i sok jak i dzem naleza do elementu "ziemia", dodajac cynamon juz zaliczylas ten element, dodanie soku lub dzemu tylko ma walory smakowe,
i termicznie tez nic nie zmienia bo dziala na nasz organizm neutralnie, ani go ogrzewajac, ani ziebiac

ok. musze sprostowac walory soku winogronowego
icon_smile.gif
wg. kuchni 5 elementow, ma on wlasciwosci odzywcze, buduje nasza krew i inne soki organizmu

podgotowany z cynamonem i imbirem jest idealnym trunkiem na zime!

ide sobie zrobic taki sok, bo mi zimno:)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 28, 2005
3,760
0
0
CYTATmamuska, a na odwrot zapytam, czemu nie mozesz dodac soku vel dzemu? nie lubisz?
icon_mrgreen.gif
jak dla mnie, to troche za duzo slodkiego ....

CYTATw tym przypadku mozesz pominac sok i dzem jesli nie lubisz, bo zarowno cynamon jak i sok jak i dzem naleza do elementu "ziemia", dodajac cynamon juz zaliczylas ten element, dodanie soku lub dzemu tylko ma walory smakowe, i termicznie tez nic nie zmienia bo dziala na nasz organizm neutralnie, ani go ogrzewajac, ani ziebiac
moge dodac wiecej cynamowu, bo go uwielbiam
fiesgrins.gif

CYTATok. musze sprostowac walory soku winogronowego
icon_smile.gif
wg. kuchni 5 elementow, ma on wlasciwosci odzywcze, buduje nasza krew i inne soki organizmu
pytanie, o jakim soku tu mowimy? swiezo wyciskanym? bo dzem to z cukrem, to juz za slodko ....... a nie mozna, zamiast soku, cale owoce?
Nie chce tu marudzic
icon_neutral.gif
... tylko ciekawi mnie jak to sie ma do elementow ....... ja generalnie jestem zwolenniczka "calosci", wole caly owoc zuzyc, niz jego czesc (np. sok)

CYTATpodgotowany z cynamonem i imbirem jest idealnym trunkiem na zime!
... na zimno, czy na cieplo
icon_question.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
hmmm, mamuska, mowimy tu o soku gotowym z kartonu, ja dzemu nigdy nie dawalam, a soku to naprawde takie lekkie chlusniecie
icon_mrgreen.gif
naprawde to nie jest slodkie, wierz mi bo ja nie przepadam za slodkim, a poprzez dodana chili papryke jest to troche takie ostre, no i masz jeszcze goryczke wytrawnego wina czerwonego i kwasne jablka itd.......
icon_mrgreen.gif

ten trunek do picia to na cieplo, wlasnie wypilam prawie pol garnka
icon_eek.gif

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Carbo, a ile tego soku dajesz?? tak z pol filizanki bedzie ok? czy mniej, czy wiecej??
gruebel_2.gif

carbonicum

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Wrz 13, 2004
8,558
25
38
no tak jakos pasuje, zalezy ile kapusty, tak zeby ona w tych plynach nie plywala, a raczej sie dusila

ja lalam sok prosto z kartonika, ale wiecej niz pol szklanki go nie bylo

Lis 28, 2005
3,760
0
0
No i zrobilam
icon_mrgreen.gif
!
- jak to ja, pozmienialam odrobinke, troche z powodu tego co mialam, troche z powodu mojego milosci do eksperymentow; mam tylko nadzieje, ze nadal trzyma sie kanonow kuchni 5 elementow.

Dodalam papryke czerwona pokrojona w kosteczke; zamiast jablek calych uzylam sos jablkowy (bo tylko to mialam); dorzucilam tez bakalie (rodzynki, zurawine suszona i nasiona dyni); dosypalam tez szczypte imbiru i trawy cytrynowej (zdobyczne zakupy przypraw w Chinatown
fiesgrins.gif
); Carbonicum, ocen prosze, czy nadal jest ok
anbetung.gif

kapusta_czerwona_2.jpg

Załączniki

• kapusta_czerwona_2.jpg
    kapusta_czerwona_2.jpg
    101.7 KB · Wyświetleń: 0

Kaktusik

Member
Lis 19, 2007
37
0
0
Właśnie mam kapustę z ogródka i zastanawiam się co z niej zrobić.
No to spróbuję tego przepisu. Może dodam też żurawinki. Przepis ciekawy.
mniam.gif

Kaktusik

Member
Lis 19, 2007
37
0
0
Zadanie wykonane!
Wg pierwotnego przepisu. Tylko zamiast dżemu z czarnej pożeczki dodałem innego (nie wiem chyba ze śliwek)
Całość zrobiłem z dwóch średnich główek ale z własnego ogródka.
Jestem bardzo zadowolony. Kapusta ma rzeczywiście rozgrzewająco orzeźwiający efekt.
Zjedliśmy z kurzymi udkami oraz podsmarzanymi ziemniaczkami.
daumen.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy