- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
zaczelo sie robic jesiennie, zimno, ale i tez czas na zbiory kapusty, w tym takze czerwonej
kuchnia 5 elementow mowi, ze najlepiej spozywac warzywa sezonowe, ktore rosna w naszych szerokosciach geograficznych
dlatego zaczal sie tez czas na kapuste czerwona, na cieplo, ze slodka i pikantna nuta
ta kapusta przyrzadzona w ten sposob rozgrzewa nas, podnosi YANG i QI
zbawienna przy braku "checi do zycia", przy zmeczeniu i poczuciu zimna
potrzebujemy:
czerwona kapusta
dwa gozdziki, papryczke chili proszek, cebule np. czerwona
sol
dwa kwaskowe jablka
1lyzka octu balsamicznego lub octu z czerwonego wina
1 filizanka wina czerwonego
cynamon szczypta
czerwony sok z winogron lub dzem z czarnej porzeczki
maslo
sol
pieprz
kapuste ile kto chce kroimy na cienkie paseczki
w duzym garnku rozgrzewamy minimalna ilosc wody, wrzucamy kapuste i dusimy pare minut
w miedzyczasie wrzucamy gozdziki, szczypte proszku chili(jak ktos lubi ostrzejsze to prosze bardzo), i pokrojona w kostke cebule
mieszamy i dusimy jeszcze dwie minuty
dodajemy szczypte soli
dodajemy jablka obrane i pokrojone w czastki
dodajemy lyzke octu
dodajemy czerwone wino
dodajemy cynamon i pare lykow soku winogronowego lub troche dzemu
na malenkim ogniu gotujemy kapuste az bedzie miekka
pod koniec dodajemy troche masla, pieprz i sol
jak zwykle po kazdym "dodajemy" potrawe mieszamy
kuchnia 5 elementow mowi, ze najlepiej spozywac warzywa sezonowe, ktore rosna w naszych szerokosciach geograficznych
dlatego zaczal sie tez czas na kapuste czerwona, na cieplo, ze slodka i pikantna nuta
ta kapusta przyrzadzona w ten sposob rozgrzewa nas, podnosi YANG i QI
zbawienna przy braku "checi do zycia", przy zmeczeniu i poczuciu zimna
potrzebujemy:
czerwona kapusta
dwa gozdziki, papryczke chili proszek, cebule np. czerwona
sol
dwa kwaskowe jablka
1lyzka octu balsamicznego lub octu z czerwonego wina
1 filizanka wina czerwonego
cynamon szczypta
czerwony sok z winogron lub dzem z czarnej porzeczki
maslo
sol
pieprz
kapuste ile kto chce kroimy na cienkie paseczki
w duzym garnku rozgrzewamy minimalna ilosc wody, wrzucamy kapuste i dusimy pare minut
w miedzyczasie wrzucamy gozdziki, szczypte proszku chili(jak ktos lubi ostrzejsze to prosze bardzo), i pokrojona w kostke cebule
mieszamy i dusimy jeszcze dwie minuty
dodajemy szczypte soli
dodajemy jablka obrane i pokrojone w czastki
dodajemy lyzke octu
dodajemy czerwone wino
dodajemy cynamon i pare lykow soku winogronowego lub troche dzemu
na malenkim ogniu gotujemy kapuste az bedzie miekka
pod koniec dodajemy troche masla, pieprz i sol
jak zwykle po kazdym "dodajemy" potrawe mieszamy
