Kapusta kiszona, deptana

Elle

Member
Mar 6, 2010
798
0
0
jaxja @ 21 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1039673Była tutaj mowa o sypaniu do kapusty soli morskiej lub kamiennej. Jaka jest miedzy nimi różnica? Przecież kamienna to też sól morska - jest to produkt krystalizacji wód morskich lub słonych jezior.
sól kamienna to chyba nie sól morska...
gruebel_2.gif
to taka nieoczyszczona kopalniana z tego co wiem.

U mnie kapustę robi się tak:
do dużej kamionkowej beczki sypie się warstwę poszatkowanej kapusty i startej marchewki, to posypuje się solą kamienną, trochę kminku, liść laurowy, parę ziarenek ziela angielskiego i to ubija się wyparzonym palem aż pokaże się woda. I tak aż ubijemy cała kapustę i marchew. W tym roku 30 kg kapusty i 1 kg soli. Kapusta przykryta wyparzoną deską i wyparzoną cegłą stała w temp pokojowej kilka dni, gdy zaczęła wydzielać charakterystyczny zapach - do piwnicy. I czeka na święta - bo właśnie w tym celu ta ''produkcja''
icon_wink.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Dla mnie deptana (choc taka najlepsza) nie wchodzi w gre, bo nie mam ani beczki ani duzego zapotrzebowania. Zrobilam kapuste w sloikach, ale jest baaaaardzo kwasna. Poniewaz byl to moj debiut kapusciany, nie wiem, gdzie moglabym popelnic blad. Moze nastepna zrobie z dodatkiem wody(?????)

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Ja robię kapustę w kamionce i na 10 kg kapusty daję 20 dag soli,kminek i marchew startą na dużych oczkach.

W ubiegłym roku zrobiłam kapustę kwaszoną wg.przepisu z Izbushki i nam zasmakowała,szybko się robi,można robić na okrągło przez cały rok.
kapusta_kwaszona_Odesiki.jpg o,tak wyglądała.
Po ukwaszeniu można dodać suszonej żurawiny.Jeśli jest ktoś chętny,mogę wpisać przepis.

Załączniki

• kapusta_kwaszona_Odesiki.jpg
    kapusta_kwaszona_Odesiki.jpg
    16.8 KB · Wyświetleń: 1

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Janka @ 22 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1039906Ja robię kapustę w kamionce i na 10 kg kapusty daję 20 dag soli,kminek i marchew startą na dużych oczkach.

W ubiegłym roku zrobiłam kapustę kwaszoną wg.przepisu z Izbushki i nam zasmakowała,szybko się robi,można robić na okrągło przez cały rok.
Pokaż załącznik 57806 o,tak wyglądała.
Po ukwaszeniu można dodać suszonej żurawiny.Jeśli jest ktoś chętny,mogę wpisać przepis.
Janko, prosze Cie o przepis!

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
a na 10 kg to jaki duzy garnek potrzeba?
i czy w blokowej piwnicy wytrzyma? czy lepiej jakoś w słoiki przepakować? czy na balkonie???

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Margarete @ 22 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1040011Janko, prosze Cie o przepis!
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=32126

nutka1 @ 22 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1040080Janko, a czym się różni kapusta kiszona od kwaszonej?
Myślę że niczym,u nas mówią "kiszona,"a w innym regionie "kwaszona"

Doruśka @ 22 Oct 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1040020a na 10 kg to jaki duzy garnek potrzeba?
i czy w blokowej piwnicy wytrzyma? czy lepiej jakoś w słoiki przepakować? czy na balkonie???
W mój kamienny garnek wchodzi 30 kg kapusty,po ukiszeniu przekładam w słoje i wynoszę do piwnicy(blokowej).

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
Super Janko, ale ja nie wiem ile litrów ma Twój garnek
icon_smile.gif
)) napisz ile, to kupie o 2/3 mniejszy
icon_smile.gif

i skoro w blokowej piwnicy mozna to ja bedę robić!!.

to jeszcze do rozmiaru garnka napisz mi , gdzie trzymasz w trakcie kiszenia? i jakie masz słoiki i czy pasteryzujesz (słoiki na zakrętki mogą byc cczy z gumkami??)

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Janka

Member
Mar 19, 2005
4,557
1
0
Doruśka Nie pamiętam i teraz Ci nie odpowiem,stoi w piwnicy a ja jestem chora i nie wychodzę z domu.
Jest ciężki jak jasna ch....(sam,bez zawartości) i domownicy nie chcą z nim biegać na 4 p.W ubiegłym roku robiłam w wiadrach plastikowych ,wiadra stały w miskach,nic nie wylewało się na kuchnię,okno w kuchni mam zawsze otwarte więc zapach mi nie przeszkadzał.
Potem przekładam w słoiki(ja mam 5 l),kładę i ubijam tak,aby woda podchodziła do wieczka.
Jak jest dobrze ukiszona to można zagotować,ale rzadko to robię.
W piwnicy garnka z kapustą nie trzymam,tylko raz to zrobiłam i to było złe posunięcie.

duende

Member
Cze 25, 2008
3,857
0
0
mąż wydeptał kapustę, zgodnie z zaleceniami w naszej super beczce ceramicznej!
icon_smile.gif
Okazało się, że jest znacznie pojemniejsza niż nam się wydawało, bo zakupione 20 kg kapusty wypełniło beczkę niespełna do połowy...
gruebel_2.gif

Sól daliśmy kamienną, jabłka przygotowane, teraz czymś musimy przykryć, talerze wydają się być wyjątkowo deserowe... Może zatem decha do krojenia?

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
duende, szklo umyjesz, a deske moze zezrec

Raz talerzyk obciazylam marmurowym mozdzierzem to czesc zanurzona w zalewie zmatowiala i zrobila sie szorstka. Zezarlo polerke.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Janko,
cvety.gif
zrobilam te kapuste i chcialam podziekowac za wspanialy przepis!
Poprzednio korzystalam z innego przepisu z internetu i kapusta wyszla mi bardzo kwasna.
A Twoja nie. Jest smaczna, pachnaca i taka, jak chcialam!
Zrobilam (bez marchwi ale za to z kminkiem - na zyczenie moich domownikow) w duzej plastikowej (
icon_neutral.gif
wiem, straszny obciach) misce, przykrylam talerzem i ciezkim naczyniem do zapiekanki. Trwalo pare dni. A potem przelozylam razem z zalewa (ktora jest pyszna, to co zostalo, wypilismy) do litrowych sloikow. Z dwoch duzych glowek kapusty mam trzy 1-litrowe sloiki.

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
duende @ 3 Nov 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1044668mąż wydeptał kapustę, zgodnie z zaleceniami w naszej super beczce ceramicznej!
icon_smile.gif
Okazało się, że jest znacznie pojemniejsza niż nam się wydawało, bo zakupione 20 kg kapusty wypełniło beczkę niespełna do połowy...
gruebel_2.gif

Sól daliśmy kamienną, jabłka przygotowane, teraz czymś musimy przykryć, talerze wydają się być wyjątkowo deserowe... Może zatem decha do krojenia?
Duende, a talerz i na to duzy kamien? Obciazy Ci znakomicie!

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
czyli mogę w wiadrze normalnym kisić??? bo nadal gara nie mam...

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy