Kapusta kiszona z buraczkami

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,948
6,365
113
Kapusta kiszona z buraczkami

Źródło przepisu - Ina Łukasik, Agnieszka Sado "Kuchnia rosyjska"

Składniki:
4 kg kapusty
2 - 3 buraki
3 - 4 ząbki czosnku
1 -2 pietruszki
1 mała papryczka (dałam chili)
korzeń chrzanu
2 l wody
3 -4 łyżki cukru
3 łyżki soli

Wykonanie:
Kapustę pokroić na spore kawałki (ja użyłam drobno poszatkowanej).
Buraki pokroić w kostkę (ja w duże słupki), posiekać pietruszkę, czosnek i papryczkę, zetrzeć korzeń chrzanu.
Wymieszać, zalać wodą z dodatkiem cukru i soli, zagotować, przecedzić wywar, przestudzić, zalać kapustę.
Obciążyć. Na dwie doby zostawić w temperaturze pokojowej, a potem przestawić w chłodne miejsce.
Ja zapakowałam ją do słoja 4,5 l wstawionego do dużego garnka, by wypływający sok nie zabarwił wszystkiego na buraczkowo i dwa razy dziennie przebijałam ją trzonkiem drewnianej łyżki w kilku miejscach do dna. Po 5 - 6 dniach kapusta nadaje się do jedzenia. Moja, drobno poszatkowana, ukisiła się wcześniej, już po trzech dniach.
Nie miałam w domu korzenia chrzanu, więc do przestudzonej zalewy dodałam sporą łychę chrzanu ze słoika, bez śmietany, mleka w proszku i zagęstników.
Do następnej porcji przywiozłam już chrzan z działki.
Kapusta wyszła bardzo smaczna.
Podałam ją dziś na obiad, dodając do niej jabłko, czerwoną cebulę, garść sparzonej, suszonej żurawiny, łyżeczkę syropu klonowego i łyżkę oliwy.

kapusta_kiszona_z_burakami.jpg

Załączniki

• kapusta_kiszona_z_burakami.jpg
    kapusta_kiszona_z_burakami.jpg
    93.7 KB · Wyświetleń: 17
Ostatnią edycję dokonał moderator:

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joanno, jaka piekna kapuste zrobilas! Ukisze niebawem. Przetestuje z czerwona kapusta na poczatek bo mam jej tutaj na tony
icon_wink.gif

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,948
6,365
113
Postanowiłam jadać więcej fermentowanych warzyw i zaczęłam od nielubianej do tej pory kapusty.
Mam w planach jeszcze kilka eksperymentów.
icon_smile.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
A robilas juz kimchi? Bo u nas kimchi nigdy sie nie konczy, robie na okraglo, podobnie jak tradycyjnie kiszona kapuste z roznymi dodatkami. Staram sie jedynie zuzywac warzywa z ogrodu (raczej niz ze sklepu) i skladniki moich kiszonek sa takie jakie warzywa akurat w sezonie. Kapusty mamy pod dostatkiem caly czas wiec jej obecnosc w sloiku jest niezmienna.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Tez mi sie zdawalo, ze juz wpisywalam. Daj znac jak ci smakuje
icon_biggrin.gif

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Joanno, bede dzis testowac twoja kapuste. Pachnie pieknie, kolor ma cudowny. Ukisila sie w 3 dni.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,948
6,365
113
Mam nadzieję, że Ci zasmakowała. Ja zjadłam dziś miseczkę bez żadnych dodatków.

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Jak pisalam - sprobowalismy bez dodatkow kilka dni temu, aromatyczna, chrupiaca i dosc ostra, co oczywiscie u nas jest jej zaleta.

Zdradze tez, ze zmienilam co nieco wykonanie. Poniewaz z reguly kisze kapuste "na sucho" tak tez i tym razem poszatkowana czerwona przesypalismy sola i wycisnelismy odrobine. Stala sobie w misce pare godzin. Gdy zmiekla dodalismy do niej wszystkie skladniki (zamiast pietruszki fioletowa marchew) z przepisu Joanny, za wyjatkiem cukru i wody. Po wymieszaniu wylozylismy do sloja, ubilismy drewnianym tluczkiem (oczywiscie powstalo jeszcze wiecej sokow). Zagotowalam szklanke wody z lyzeczka agave i po wystudzeniu wlalam na wierzch kapusty.

Dzis zrobilam z niej surowke (wyjelam z niej tylko kawalki chrzanu, pozostawiajac reszte kiszonych warzyw) do kurczaka i ciecierzycy. Jest boska. Z kiszona mieta, zielona pietruszka, kuminem, granatem, nasionami slonecznika i vinaigrette.

Kto jeszcze nie robil - polecam goraco! Joanno, uklony za przepis. Jak zwykle znalazlas perelke
bussi.gif

_20161126_182536.JPG

Załączniki

• _20161126_182536.JPG
    _20161126_182536.JPG
    991.6 KB · Wyświetleń: 7

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
cry_1.gif

Kapuste kupilam, ale o buraczkach oczywiscie zapomnialam.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,948
6,365
113
Wyciągam na fali przetworów buraczanych, bo przypomniałam sobie, że była bardzo smaczna.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy