Karkówka z brzoskwiniami w galarecie

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Karkówka (lub schab) z brzoskwiniami w galarecie

DSC_0328.JPG
prosty sposób na efektowne i pyszne danie

Kawałek karkówki lub schabu o potrzebnej nam wielkości myjemy po czym umieszczamy na 12 godzin w marynacie. W połowie czasu przekładamy mięso na drugą stronę. Jak dla mnie wystarczający jest kawałek ok 1-1,5 kg.

Marynata:

4 łyżki oleju
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki roztartego w dłoniach majeranku
łyżeczka pieprzu ziołowego
łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
2 przeciśnięte ząbki czosnku

Mięso przekładamy wraz z całą marynatą do pasującego wielkością garnka po czym zalewamy wrzątkiem tak, by całe było przykryte. Dodajemy listek laurowy, 2-3 kulki ziela angielskiego i ew. sol do smaku.
Gotujemy 2 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na druga stronę i w razie potrzeby uzupełniając ilość wrzątku.

Jeśli mięsa mamy więcej, czas gotowania trzeba będzie wydłużyć, jednak zawsze niezawodnym sposobem jest spróbowanie miękkości poprzez wbicie pod koniec czasu gotowania noża w mięso - jeśli swobodnie przechodzi przez całość, znaczy, że mięso jest gotowe.

Karkówkę wyjmujemy z wywaru po czym całkowicie studzimy. Ostudzone mięso kroimy w plastry grubości ok. 1 cm.

Przygotowujemy galaretę: możemy do tego celu użyć bulionu/rosołu lub wrzątku z rozpuszczoną kostka rosołową.

Na szklankę wrzącej wody potrzebujemy 5 łyżeczek żelatyny. Rozpuszczamy żelatynę dokładnie w bulionie, doprawiając do ostrości pieprzem cayenne. Do pokrycia mięsa powinno wystarczyć 1,5-2 szklanki bulionu.

Mięso układamy dekoracyjnie w naczyniu, ozdabiamy zielonym groszkiem i obkładamy brzoskwiniami z puszki, po czym polewamy tężejącą galaretą. Dzięki temu mięso nie jest całkowicie zanurzona w galarecie, a jedynie pokryte nią jak glazurą.
Odstawiamy do lodówki do stężenia.

Karkówki można także nie zalewać galaretką, tylko po wystudzeniu jeść jako przepyszną wędlinę do kanapek.
Smacznego.
 

Załączniki

  • DSC_0328.JPG
    DSC_0328.JPG
    108.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Klosewik

Member
Paź 5, 2007
75
0
0
A ten wywar z gotowania to się nie nadaje do zrobienia galarety ? Trzeba z bulionu ?
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Raczej się nie nadaje, ponieważ ze względu na sos sojowy i przyprawy jest dość ciemny. Ponadto, przez to, ze gotuje się w nim mięso jest dość tłusty. Jeśli go przecedzisz, by pozbyć się przypraw i pogodzisz się z ciemną galaretką - można go użyć, bo jest smaczny. Ja jednak wolę jasną, przezroczystą galaretkę, dlatego dość dobrym wyjściem jest rozpuszczenie kostki rosołowej we wrzątku - wtedy nie trzeba gotować dodatkowego bulionu.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
dubel
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Mała_Mi @ 28 Dec 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=796253Raczej się nie nadaje, ponieważ ze względu na sos sojowy i przyprawy jest dość ciemny. Ponadto, przez to, ze gotuje się w nim mięso jest dość tłusty.
Na ciemna barwę nie ma chyba rady, natomiast na pozbycie się tłuszczu jest. Trzeba wywar ostudzić tak mocno, by tłuszcz zebrał się w postaci stałej na powierzachni i wtedy do wyjąć. Przyrządzając schab w galarecie tak właśnie robię, chociaż wtedy tłuszczu jest o wiele mniej niż przy gotowaniu karkówki.

Przepis ciekawy, zdjęcie bardzo apetyczne
icon_smile.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy