Karkówka z żurawinami, pieczarkami w śmietanie*

nurbika

Member
Lis 26, 2007
411
0
0
strasznie chciałam wypróbowac ten przepis, ale zabrakło mi czasu na pieczenie więc zmodyfikowałam: zamiast karkówki - pierś z kurczaka, zurawine dodałam suszoną (nie kandyzowaną) i zamiast śmietany jogurt 0% z majerankiem i łyżeczka musztardy Dijon. Zamiast zapiekać udusiłam wszystko. Wyszło boskie - dziękuje za inspirację.

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
żurawina ma być suszona
lecker.gif

jaka

Member
Wrz 15, 2004
1,653
2
0
No i przetestowałam - mięsko wyszło zaiste ciekawie smaczne - dodam, że na zimno samkuje bardzo dobrze. Zula zajadała je ze smakiem, co nie zdarza się zbyt często (dodam dla niewtajemniczonych)...
Tylko ten sos... smaczny, ale jego wygląd bez miksowania nie jest zbyt smakowity...

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
No i może jest to dobry pomysł. zeby miksować (uśmiech dla Jaki)

frigg

Member
Mar 23, 2006
774
1
0
Podobno moznatę śmietanę troszkę z mąką pomieszać, ( 1 łyżka najwyżej) i nie zglimdzieje (tak TO nazywam).
Robiłam i znów bez przyprawy grillowej( nie lubie sztucznych , gotowych mieszanek) dałam wg upodobania - sól. pieprz, prowansalskie, 5 smaków i tyle.
Wszyscy - 12 osób sie zachwycało.Więc chyba coś w tym prawdy jest.

A.grabowski

Member
Sty 11, 2009
4
0
0
A jak drogie panie zapatrujecie sie na pomysl zmiksowania wszystkich skladnikow (pieczarek, zurawiny) i takim plynnym sosikiem polanie miesa i dopiero zapiekanie?

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
nie wyjdzie z tego papka dla niemowlat, mloapetyczna w kolorze, stawiam na szary w odcieniu szmaty do podlogi ;)
Moze jak juz miksowac, to po wyjeciu z pieca? Wyjelabym zurawine i mieso, zmiksowala reszte (pieczarki, cebula etc + sos). Podawalabym miesko polane sosem zmiksowanym i na to cale zurwainy...

olasz

Member
Gru 2, 2007
3,261
0
36
Nie wiem jak Ty zrobisz, ale mnie sie jakos miksowanie pieczarek surowych i cebuli nie podoba - z cebuli pewnie wyjdzie caly aromat i smak, pieczarek surowych w zyciu nie miksowałam, jakos mi sie morda krzywi na mysla same (ale to dla innych ludzi nie jest zaden wykladnik, to mnie sie krzywi i ja bym nie miksowala).
Tak jak napisalam, miksowalabym juz po upieczeniu. Wyjela mieso i zurawiny, reszte zmiksowala i podala jako sos na miesie, posypane ta zurawina.

kasta79

Member
Sty 29, 2009
74
0
0
No ja jestem ZACHWYCONA
daumen.gif
tym przepisem, mąż stwierdził, że karkóweczka jest po prostu the best
icon_razz.gif
!!! podsmażyłam tylko pieczarki i cebulkę chwile a mięsko wrzuciłam surowe zalałam wszystko śmietanką łaciatą 30% karkóweczka pięknie mi się upiekła była bardzo soczysta i mięciutka a sosik zrobił mi się pyszny i co najważniejsze nic mi się nie zważyło. Na pewno nie raz to powtórzę.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

chomisia

Member
Sty 12, 2009
158
0
0
Potwierdzam,danie jest szybkie i nieskomplikowane.Smietana nie uległa zwarzeniu,sos był przeeepyszny...
Jedyna modyfikacja z mojej strony to świeże żurawiny,oprócz suszonych. Do tego małe młode ziemniaczki....mniam

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
U nas dzisiaj w wersji z kurczakiem. Zobczymy...

szkodniczek

Member
Gru 31, 2009
2
0
0
hej SŁUCHAJCIE przepis jest znakomity poprostu niebo w gębie allllle ALE ja jeszcze zrobiłam coś ..... jak pokroiłam krkówke posoliłam i popieprzyłam a raczej powegetowałam to każdy płat pomalowałam pędzlem SOSEM CZILI SŁODKIM REWELACJA SOS TEN DAŁ TAKI ZARĄBISTY SMACZEK A CAŁKIEM PRZYPADKIEM MI TO WYSZŁO BO NAJPIERW MIAŁAM ZROBIĆ COŚ ZUPEŁNIE INNEGO PRZYGOTOWAŁAM TAK KARKÓWKĘ TYM SOSEM < PÓŁ BUTLKI NAK 1 KG > I POSZŁAM NA WYWIADÓWKE DO SYNA A POTEM ZAPOMNIAŁAM I ZACZEŁAM ROBIĆ WEDŁUG TEGO PRZEPISU I MYŚLĘ SOBIE LIPA WYJDZIE A WYSZŁO REWELACYJNIE KARKÓWKA ROZPŁYWA SIĘ W USTach POLECAM !!!!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy