Karmelizowana cebula.

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
grechka_s_lukom.jpg
Składniki:

* 300 g cebuli
* 1 łyżka miodu
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki octu balsamicznego
* 2 łyżki białego wytrawnego wina
* sól, pieprz do smaku

Cebulę oczyścić, pokroić na pół krążki i obsmażać na maśle, na średnim ogniu aż cebula zrobi się szklista (półprzezroczysta). Doprawić solą i pieprzem, dodać miód i dusić ok. 5 minut. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i kolejne 5 minut dusimy. Na koniec dodajemy wino i ponownie 5 minut smażymy.
Taka cebula jest bardzo smaczna ze smażoną pieczenią czy z kaszą gryczaną.

 

Załączniki

  • grechka_s_lukom.jpg
    grechka_s_lukom.jpg
    142.8 KB · Wyświetleń: 0

anni

Member
Wrz 1, 2009
284
0
0
mi bardzo przyjemnie, że przepis przypodobał się!
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: