Karmelizowane śliwki w rumie

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Przepis znalazłam tutaj:
http://tocokocham.com/ksiazka-kucharska/40...-rumie-z-lodami

W oryginale podane są z lodami, ja jednak przygotowałam je do sałatki z chipsami z szynki i grana padano (bo niestety nie dostałam roladki koziej, a ona tutaj pasowałaby idealnie).

Składniki:
500g śliwek bez pestek
1 łyżka masła
3 łyżki cukru brązowego
50 ml białego rumu

Wykonanie:
Rozpuścić masło, dodać cukier i gotować, aż się skarmelizuje. Wrzucić połówki śliwek, dokładnie wymieszać. Wlać na powierzchnię śliwek rum i podpalić. Potrząsając patelnią odczekać, aż się alkohol wypali.
 

Moniak

Active member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,726
38
48
A przepis na sałatkę z chipsami z szynki?! gdzie!?
icon_smile.gif
 

Izolda

Member
Lut 28, 2006
7,620
0
36
Moniaku, no ale przecież chipsy z szynki to nie ma co opisywać, salaty bierzesz jakie chcesz i mieszasz z winegretem, szynkę dojrzewającą rzucasz na chwilę na gorącą, suchą patelnię i pilnujesz, bo to migiem idzie, odsączasz na ręcznikach i rozrzucasz pokruszoną na sałacie, na to śliwki i strużki z grana padano, koniec
icon_smile.gif
.
 

Moniak

Active member
Contributor
Wrz 19, 2004
15,726
38
48
AAAA, no widzisz! nie pomyślałam, że to takie proste i oczywiste
icon_wink.gif

W prostocie siła - dzięki
icon_smile.gif
 

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
12
38
Robiłam takie śliwki wiele razy, jednak najczęściej z czarnej (zwanej też czerwoną) okrągłej śliwy, pomijam też zazwyczaj flambirowanie.
Z lodami (u mnie więcej lodów niż śliwek) albo z makaronem wysmażonym na maśle z cynamonem plus jogurt - pycha
mniam.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: