- Lut 28, 2006
- 7,620
- 1
- 38
Przepis znalazłam tutaj:
http://tocokocham.com/ksiazka-kucharska/40...-rumie-z-lodami
W oryginale podane są z lodami, ja jednak przygotowałam je do sałatki z chipsami z szynki i grana padano (bo niestety nie dostałam roladki koziej, a ona tutaj pasowałaby idealnie).
Składniki:
500g śliwek bez pestek
1 łyżka masła
3 łyżki cukru brązowego
50 ml białego rumu
Wykonanie:
Rozpuścić masło, dodać cukier i gotować, aż się skarmelizuje. Wrzucić połówki śliwek, dokładnie wymieszać. Wlać na powierzchnię śliwek rum i podpalić. Potrząsając patelnią odczekać, aż się alkohol wypali.
http://tocokocham.com/ksiazka-kucharska/40...-rumie-z-lodami
W oryginale podane są z lodami, ja jednak przygotowałam je do sałatki z chipsami z szynki i grana padano (bo niestety nie dostałam roladki koziej, a ona tutaj pasowałaby idealnie).
Składniki:
500g śliwek bez pestek
1 łyżka masła
3 łyżki cukru brązowego
50 ml białego rumu
Wykonanie:
Rozpuścić masło, dodać cukier i gotować, aż się skarmelizuje. Wrzucić połówki śliwek, dokładnie wymieszać. Wlać na powierzchnię śliwek rum i podpalić. Potrząsając patelnią odczekać, aż się alkohol wypali.