Kartoffellebkuchen - pierniczki ziemniaczane

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,073
1,610
113
To dosyc popularne na Bawarii pierniki

350 gr ugotowanych ziemniakow,
300 gr cukru,
225 gr maki,
250 gr mielonych orzechow laskowych,
50 gr skorki pomaranczowej kandyzowanej,
50 gr kandyzowanej skorki cytrynowej,
1/2 lyzeczki przyprawy do piernikow,
3 jajka,
1 lyzeczka cynamonu,
1 i pol lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka imbiru,
oplatki.
Ziemniaki ugotowac, ubic i wystudzic. Wszystki skladniki wymieszac, Formowac na oplatkach pierniczki. Ja uzywam do tego dzwonka do piernikow, mozna tez lyzka nakladac.
Czesc albo i calosc ziemniakow mozna zastapic marchewka, ja dzis dalam jedna duza marchewke i reszte ziemniakow. Nie daje skorki z cytrusow, bo moj maz nie lubi. Konsystencja ciasta zalezy od tego jakie sa ziemniaki ja dzis dalam troche wiecej maki. Fotki jutro (jak cos zostanie ;))

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Upiekłam. Mielonych orzechów włoskich, mąki (orkiszowej) i trzcinowego cukru dałam po 250 g, od siebie dołożyłam garść posiekanych orzechów i zamiast kandyzowanej skórki cytrynowej, drobno posiekane suszone morele. Plątał mi się bez przydziału kawałek marcepanu, to też go starłam do ciasta. Przypraw dałam ciut więcej i dla koloru 2 łyżeczki kakao. Ciasto chłodziłam około godziny. Pierniki formowałam łyżką do ciastek. Ciasto było lepkie, ale dałam radę. Piekłam 15 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu oblałam czekoladą. Wyszły mi dwie blachy mięciutkich, pysznych ciasteczek.
IMG_20241218_103626.jpg

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,837
113
Ta droga "od pomysłu do przemysłu" jest u Ciebie, Joanno, niezwykle krótka, a nowe przepisy testujesz, jak ...nie wiem, jak się nazywa ta funkcja z kuchni, ale w np. w lotnictwie to jest pilot oblatywacz. :lol: (y)

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,202
1,708
113
To dosyc popularne na Bawarii pierniki

(...)
Formowac na oplatkach pierniczki. Ja uzywam do tego dzwonka do piernikow, mozna tez lyzka nakladac.
Czesc albo i calosc ziemniakow mozna zastapic marchewka, ja dzis dalam jedna duza marchewke i reszte ziemniakow. Nie daje skorki z cytrusow, bo moj maz nie lubi. Konsystencja ciasta zalezy od tego jakie sa ziemniaki ja dzis dalam troche wiecej maki. Fotki jutro (jak cos zostanie ;))
Co to jest 'dzwonek do pierników '?

Mehlnerin

Well-known member
Cze 17, 2024
1,073
1,610
113
Dokładnie taki dzwonek mam i sprzedaje w moim sklepie. Tak mnie zastanowiło, bo z tego co wiem to firma Seifert jest wynalazca i ma patent, dlaczego inna firma te dzwonki sprzedaje hmm

Moje pierniczki już udekorowane. Muszę je schować, bo jakoś dziwnie znikają i coraz ich mniej.

1000060977.jpg

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy