- Cze 17, 2024
- 1,073
- 1,610
- 113
To dosyc popularne na Bawarii pierniki
350 gr ugotowanych ziemniakow,
300 gr cukru,
225 gr maki,
250 gr mielonych orzechow laskowych,
50 gr skorki pomaranczowej kandyzowanej,
50 gr kandyzowanej skorki cytrynowej,
1/2 lyzeczki przyprawy do piernikow,
3 jajka,
1 lyzeczka cynamonu,
1 i pol lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka imbiru,
oplatki.
Ziemniaki ugotowac, ubic i wystudzic. Wszystki skladniki wymieszac, Formowac na oplatkach pierniczki. Ja uzywam do tego dzwonka do piernikow, mozna tez lyzka nakladac.
Czesc albo i calosc ziemniakow mozna zastapic marchewka, ja dzis dalam jedna duza marchewke i reszte ziemniakow. Nie daje skorki z cytrusow, bo moj maz nie lubi. Konsystencja ciasta zalezy od tego jakie sa ziemniaki ja dzis dalam troche wiecej maki. Fotki jutro (jak cos zostanie
)
350 gr ugotowanych ziemniakow,
300 gr cukru,
225 gr maki,
250 gr mielonych orzechow laskowych,
50 gr skorki pomaranczowej kandyzowanej,
50 gr kandyzowanej skorki cytrynowej,
1/2 lyzeczki przyprawy do piernikow,
3 jajka,
1 lyzeczka cynamonu,
1 i pol lyzeczki proszku do pieczenia,
1 lyzeczka imbiru,
oplatki.
Ziemniaki ugotowac, ubic i wystudzic. Wszystki skladniki wymieszac, Formowac na oplatkach pierniczki. Ja uzywam do tego dzwonka do piernikow, mozna tez lyzka nakladac.
Czesc albo i calosc ziemniakow mozna zastapic marchewka, ja dzis dalam jedna duza marchewke i reszte ziemniakow. Nie daje skorki z cytrusow, bo moj maz nie lubi. Konsystencja ciasta zalezy od tego jakie sa ziemniaki ja dzis dalam troche wiecej maki. Fotki jutro (jak cos zostanie