- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Kurczak z Kaszmiru
Z „Anjum’s New Indian”
4 kurze nogi
4 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 goździki
6 ziaren zielonego kardamonu
2 ziarna czarnego kardamonu
1 nieduża cebula – pokrojona w piórka
15 g świeżego imbiru – startego
5 ząbków czosnku
Sól
3/4 łyżeczki chili w proszku lub papryki
1 płaska łyżeczka zmielonego kminu
1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry
3 spore pomidory - rozdrobnione (ja je po prostu zmiksowałam)
woda
od siebie
dodałam trochę czarnuszki, bardzo ją lubimy
Czosnek i imbir zmiksować z niewielką ilością wody.
W garnku / patelni rozgrzać olej. Wrzucić goździki, oba rodzaje kardamonu i liście laurowe, smażyć 15 sekund
Dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż lekko zbrązowieje. Wlać zmiksowaną papkę z czosnku i imbiru. Przesmażyć. Większość wody powinna odparować.
Posolić do smaku.
Dodać pozostałe przyprawy oraz pomidory.
Gotować 10 – 15 minut.
Wlać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyć kurczaka. Dusić pod przykryciem przez jakieś 30 minut.
Anjum na tym kończy.
Ja, po upłynięciu owych 30 minut, rozgrzałam piekarnik i kuraka – z częścią sosu – wstawiłam na jakieś 15 – 20 minut, żeby się podpiekł z wierzchu.
Podałam z resztą sosu
Z „Anjum’s New Indian”
4 kurze nogi
4 łyżki oleju
2 liście laurowe
4 goździki
6 ziaren zielonego kardamonu
2 ziarna czarnego kardamonu
1 nieduża cebula – pokrojona w piórka
15 g świeżego imbiru – startego
5 ząbków czosnku
Sól
3/4 łyżeczki chili w proszku lub papryki
1 płaska łyżeczka zmielonego kminu
1 płaska łyżeczka zmielonej kolendry
3 spore pomidory - rozdrobnione (ja je po prostu zmiksowałam)
woda
od siebie

Czosnek i imbir zmiksować z niewielką ilością wody.
W garnku / patelni rozgrzać olej. Wrzucić goździki, oba rodzaje kardamonu i liście laurowe, smażyć 15 sekund

Dodać pokrojoną cebulę, smażyć aż lekko zbrązowieje. Wlać zmiksowaną papkę z czosnku i imbiru. Przesmażyć. Większość wody powinna odparować.
Posolić do smaku.
Dodać pozostałe przyprawy oraz pomidory.
Gotować 10 – 15 minut.
Wlać 200 ml wody, doprowadzić do wrzenia. Do sosu włożyć kurczaka. Dusić pod przykryciem przez jakieś 30 minut.
Anjum na tym kończy.
Ja, po upłynięciu owych 30 minut, rozgrzałam piekarnik i kuraka – z częścią sosu – wstawiłam na jakieś 15 – 20 minut, żeby się podpiekł z wierzchu.
Podałam z resztą sosu

Ostatnią edycję dokonał moderator: