- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Kasza gryczana z duszonymi grzybami
kasza gryczana
cebula
pieczarki
koperek
pieprz
sól
czosnek
kwaśna śmietana
1. Kaszę gryczną przebieramy i gotujemy do miękkości.
Kiedy kasza się gotuje, myjemy pieczarki (przynajmniej ja, kto nie chce, ten nie myje
) i kroimy je na 4 części.
2. Pieczarki obsmażamy na oleju. Dodajemy trochę soli do smaku (ostrożnie, łatwo przesolić), czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz, mieszamy. Smażymy do zezłocenia.
Dolewamy wódkowy kieliszek białego wina lub wody, jeśli nie chcemy wina. Dusimy do zredukowania płynu. Dodajemy posiekany koperek, ilość wedle uznania.
3. Na oddzielnej patelni szklimy sporą drobno posiekaną cebulę. Dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz. Przekładamy cebulę do kaszy, która się w międzyczasie ugotowała (odcedzonej, naturalnie.)
Doprawiamy do smaku solą.
4. Kaszę podajemy z pieczarkami, z kleksem kwaśniej śmietany, posypaną świeżym koperkiem.
U mnie w domu odkąd pamiętam kasza gryczana podawana była w ten własnie sposób - z przesmażoną cebulką. Jest ona tak smaczna, ze trzeba się pilnowac, by jej wcześniej nie wyjadać
Tak przyrządzoną kaszę podaje się także do wszelkiego rodzaju mięs z sosami.
Smacznego!

kasza gryczana
cebula
pieczarki
koperek
pieprz
sól
czosnek
kwaśna śmietana
1. Kaszę gryczną przebieramy i gotujemy do miękkości.
Kiedy kasza się gotuje, myjemy pieczarki (przynajmniej ja, kto nie chce, ten nie myje

2. Pieczarki obsmażamy na oleju. Dodajemy trochę soli do smaku (ostrożnie, łatwo przesolić), czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz, mieszamy. Smażymy do zezłocenia.
Dolewamy wódkowy kieliszek białego wina lub wody, jeśli nie chcemy wina. Dusimy do zredukowania płynu. Dodajemy posiekany koperek, ilość wedle uznania.
3. Na oddzielnej patelni szklimy sporą drobno posiekaną cebulę. Dodajemy świeżo zmielony czarny pieprz. Przekładamy cebulę do kaszy, która się w międzyczasie ugotowała (odcedzonej, naturalnie.)
Doprawiamy do smaku solą.
4. Kaszę podajemy z pieczarkami, z kleksem kwaśniej śmietany, posypaną świeżym koperkiem.

U mnie w domu odkąd pamiętam kasza gryczana podawana była w ten własnie sposób - z przesmażoną cebulką. Jest ona tak smaczna, ze trzeba się pilnowac, by jej wcześniej nie wyjadać


Smacznego!