- Lis 28, 2005
- 33,678
- 5,982
- 113
Kasza jaglana z suszonymi pomidorami
Źródło przepisu: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy...rtosciowy_.html
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej, 3 cebule, 3/4 szkl. suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki węgierskiej pasty ze słodkiej papryki (np. Anna, Edes Piros), łyżka drobnych kaparów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho na średnim ogniu, mieszając. Gdy zacznie pachnieć i cała będzie gorąca, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości pod przykryciem. Uważać w czasie zalewania wrzątkiem, bo kasza pryska, trzeba mieć przykrywkę do pomocy. Cebulę pokroić w kostkę i dobrze zrumienić na oliwie. Pomidory pokroić w paseczki. Ostudzoną kaszę wymieszać z cebulą, pastą paprykową, pomidorami, kaparami i natką. Doprawić solą i pieprzem.
Moje uwagi:
Bardzo smaczna, oczywiście dla wielbicieli suszonych pomidorów i kaparów.
Prażyłam ją w stalowym garnku o grubym dnie. Podczas zalewania wrzątkiem faktycznie pryskało i intensywnie parowało, ale na szczęście wysokie ścianki garnka ochroniły mnie przed poparzeniem. Gotowałam piętnaście minut, by była jędrna.
Cebuli nie rumieniłam, tylko udusiłam na szklisto.
Źródło przepisu: http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy...rtosciowy_.html
Składniki:
1 szkl. kaszy jaglanej, 3 cebule, 3/4 szkl. suszonych pomidorów w oliwie, 2 łyżki węgierskiej pasty ze słodkiej papryki (np. Anna, Edes Piros), łyżka drobnych kaparów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, oliwa
Wykonanie:
Kaszę wsypać do garnka i prażyć na sucho na średnim ogniu, mieszając. Gdy zacznie pachnieć i cała będzie gorąca, zalać wrzątkiem - ok. 1,5 cm powyżej powierzchni kaszy. Zmniejszyć ogień i gotować do miękkości pod przykryciem. Uważać w czasie zalewania wrzątkiem, bo kasza pryska, trzeba mieć przykrywkę do pomocy. Cebulę pokroić w kostkę i dobrze zrumienić na oliwie. Pomidory pokroić w paseczki. Ostudzoną kaszę wymieszać z cebulą, pastą paprykową, pomidorami, kaparami i natką. Doprawić solą i pieprzem.
Moje uwagi:
Bardzo smaczna, oczywiście dla wielbicieli suszonych pomidorów i kaparów.
Prażyłam ją w stalowym garnku o grubym dnie. Podczas zalewania wrzątkiem faktycznie pryskało i intensywnie parowało, ale na szczęście wysokie ścianki garnka ochroniły mnie przed poparzeniem. Gotowałam piętnaście minut, by była jędrna.
Cebuli nie rumieniłam, tylko udusiłam na szklisto.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: